Babiš chystá Občanské fórum proti korupci a hledá lídra

Praha - Korupce v Česku je neúnosná, říká jeden z nejmocnějších podnikatelů země Andrej Babiš, který byl hostem Hyde parku ČT24. Pomoci prý musí politická iniciativa. „Tady se musí najít osoba, která to bude integrovat,“ myslí si. „Ve finále to musí rezultovat do politické záležitosti.“ Sám do politiky vstupovat nechce, chce ale pomoci. Zatím registroval webovou doménu Občanského fóra na boj proti korupci.

„Je tady plno iniciativ. Ani jsem nevěděl, co všechno tu existuje. Je tu pan Janeček se svou nadací a plno dalších. Nechť se ty lidé sjednotí a něco vymyslí,“ uvedl Babiš. Naráží na Nadační fond proti korupci podnikatele Karla Janečka. Dalšími výraznými iniciativami proti korupci jsou třeba Otevřená společnost nebo Prague Business Club.

„Já nemám kádrový profil na to, abych tu dělal novou revoluci,“ odmítá Babiš možnost, že by se sám do politiky zapojil, odkazem na svou kontroverzní pověst. Nechal ale registrovat internetovou doménu Občanského fóra na boj proti korupci a nekompetentnosti.

Jak za komunistů - držíme hubu a bojíme se

„To je nenormální situace. Tady si desetitisíce lidí myslí totéž a jsme tam, kde jsme byli pod komunisty - držíme hubu a bojíme se,“ komentoval dále Babiš velký zájem, který jeho prohlášení o české korupci vyvolalo.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

V rozhovoru pro Hospodářské noviny Babiš uvedl, že míra korupce v Česku v posledních letech překročila únosné meze: „Kryje se to zhruba s nástupem Pavla Béma a jeho přítele pana Janouška na pražský magistrát. A s příchodem premiéra Topolánka do vlády s Markem Dalíkem a Alešem Řebíčkem. Od jejich působení jsou resorty dopravy a životního prostředí a také státní firma ČEZ pod vedením Martina Romana považovány spolu s pražským magistrátem co do rozsahu korupce za nejvíc tunelované subjekty.“

Korupce tady byla a bude

„Čekali jsme, že když přijde pan Nečas, tak skončí působení některých lidí, kteří jednoduše nemají míru, pokračují v rozkrádání státního majetku a všem se vysmívají,“ vysvětlil Babiš v Hyde parku ČT24, proč s kritikou korupce přichází až nyní. „Korupce tady byla a bude. Ale není možné, aby to dnes šlo do desítek miliard.“

Andrej Babiš je prvním mužem holdingu Agrofert, který je největší skupinou v českém i slovenském zemědělství a potravinářství. Expanduje také do dalších zemí střední Evropy. Babiš je na 1057. pozici v žebříčku nejbohatších lidí světa časopisu Forbes. Třetí nejbohatší člověk u nás má majetek v hodnotě zhruba 20 miliard korun. V Agrofertu začínal se čtyřmi lidmi. Dnes je největším soukromým zaměstnavatelem u nás.

Firma od svého vzniku v roce 1993 neustále roste. Celkem je v Agrofert holdingu na 200 společností. Nejvíce vydělává Lovochemie Lovosice - největší český výrobce hnojiv s loni získal 3,7 miliardy. Do skupiny patří i Kostelecké uzeniny, pekárny Penam nebo olomoucká mlékárna Olma.

Babiš proto bývá často obviňován z toho, že postupně monopolizuje české zemědělství. Majitel Agrofertu to odmítá, monopol prý nehrozí. O Babišovi se také mluví v souvislosti s StB - v záznamech měl krycí jméno Bureš. „Někdo říká, že jsem byl agent. Já stokrát říkám, že jsem nebyl agent, ale byl jsem vyšetřován,“ říká k tomu.