Soud potrestal kvůli podvodům s dotacemi dva muže

Praha – Za dotační podvod při stavbě domova důchodců v Uhlířských Janovicích poslal pražský vrchní soud podnikatele Romana Krajíčka na 5,5 roku do vězení, ředitele domova Bedřicha Sixtu pak soud potrestal podmínkou. Oba muži měli státu způsobit škodu nejméně 38 milionů korun. Dnešní verdikt soudu je pravomocný, strany si proti němu mohou podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle soudu nechal Sixta na podnět majitele stavební firmy KRRO Krajíčka od července roku 2000 do července roku 2001 z účtu, ze kterého ministerstvo práce a sociálních věcí uvolňovalo dotace na stavbu domova pro seniory, proplatit faktury na 96 milionů korun, ačkoli oba věděli, že práce nebudou provedeny vůbec, nebo jen částečně.   

Peníze z veřejné zakázky získali muži například tím, že Sixta proplatil fakturu 19 milionů korun za výtah, který v budově vůbec není. Jedno lůžko v běžném domově důchodců mělo podle ministerských předpisů vycházet na 1,5 milionu, v Janovicích se však jeho cena zvedla dvojnásobně. 

Předsedkyně senátu Hana Navrátilová uvedla, že Sixtovi soud uložil trest na 2,5 roku podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let zejména kvůli jeho nízké míře zavinění a také kvůli tomu, že se neobohatil. „Podepisoval dokumenty, o kterých si však byl vědom, že nejsou pravdivé,“ podotkla Navrátilová. Sixta podle ní jednal na Krajíčkův popud, proto podnikateli soud uložil nepodmíněný trest v délce 5,5 roku.