Pacienti s nemocemi metabolismu si stěžují na nehrazení léčby

Praha - Pacienti s chorobami metabolismu si stěžují na to, že by se jim od příštího roku po reformě zdravotnictví měla přestat ze zdravotního pojištění platit léčebná výživa. Ta představuje jedinou terapii. Podle předsedy Národního sdružení fenylketonurie a jiných dědičných metabolických poruch Radka Pudy by se tak zhoršil přístup nemocných k léčbě. Zvláštní potraviny, které se vydávají bez předpisu, vyřazuje z hrazení novela o zdravotním pojištění. Návrh zákona schválila sněmovna, nyní by ho měl projednat Senát.

Speciální potraviny, které musí pacienti jíst, vyjdou podle Pudy na 100 000 až 350 000 korun ročně. Dosud je jako jedinou účinnou léčbu hradily pojišťovny. „Tuto částku si většina rodin nebude moct v žádném případě dovolit zaplatit. Považujeme situaci za skandální a bezprecedentní,“ sdělil ČTK Puda. Vrozených chorob metabolismu je podle něj asi 200, nejčastější z nich je fenylketonurie. V Česku je asi tisícovka pacientů s těmito nemocemi, dodal šéf sdružení.

Léčebné potraviny, které nejsou na recept, vyřazuje z úhrad pojišťoven pozměňovací návrh k reformní novele ministerstva zdravotnictví. Podal ho poslanec ODS Marek Šnajdr. Sněmovnou prošel. Podle Pudy se na předpis vydávají jen léčivé přípravky, ne potraviny. „Jejich výdej nemůže být vázaný na recept z jejich podstaty,“ podotkl šéf pacientského sdružení. Tvrdí, že by se chystané opatření dotklo třeba i kojenců s alergiemi či pacientů, kteří dostávají výživu sondou.

Lékaři: Situace je nebezpečná

Podle mluvčího České lékárnické komory Aleše Krebse existují v tuto chvíli různé výklady a není stoprocentně jasné, jak to vlastně s potravinami pro zvláštní lékařské účely bude. „Podle našeho právního názoru budou tyto potraviny, používané například jako výživa v situaci, kdy pacient nemůže v dostatečném množství přijímat standardní potravu, z úhrad vyřazeny,“ uvedl Krebs. Podle něj by si tak nemocní museli nejen zaplatit plnou cenu. Výdaje by se jim nepočítaly ani do ochranného limitu.

Se stavem nejsou spokojeni ani lékaři. „Situace je velmi vážná a nebezpečná. Přerušení léčby vede k ohrožení zdraví a v mnoha případech i postupnému ohrožení na životě,“ upozornil Pavel Kohout z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice a člen výboru odborné lékařské společnosti pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči. Dodal, že odborníci se budou snažit zákonodárcům situaci objasnit a budou usilovat o to, aby se „sjednala náprava“.