Majitel sítě Amsterdam shopů stanul před soudem

Olomouc - Před olomouckým okresním soudem stanul pětadvacetiletý Artur Slawomir Kamedula, majitel sítě Amsterdam shopů v Česku, který podle obžaloby ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy označené jako sběratelské předměty. Za to mu hrozí až pětileté vězení. Kamedula ale u soudu svou vinu popřel, svým podnikáním v Česku prý neporušil žádné zákony a upozorňoval, že sběratelské potřeby nebyly určeny ke spotřebě. Soudkyně Markéta Langerová, která muže kvůli obavě z útěku a pokračování trestné činnosti ponechala ve vazbě, kauzu odročila na polovinu října.

Před soudem dnes stanuly v roli svědků především zaměstnankyně Amsterdam shopů, které shodně zdůrazňovaly, že zákazníky informovaly o tom, že jde o sběratelské předměty. Některé však přiznaly, že tušily, že si je lidé kupují k jiným účelům. Jedna z prodavaček dokonce přiznala, že jeden z předmětů pod názvem Rotterdam sama vykouřila. Účinky prý byly silnější, než má marihuana. „Předměty byly umístěny ve třech patrech. Nahoře byly určeny pro zkušené sběratele, dole pro začátečníky. Věděla jsem, že to nejsou sběratelské předměty z novin nebo z televize,“ uvedla prodavačka z olomouckého Amsterdam shopu. Zaměstnanci soudu popsali, že si pro „předměty“ chodili vesměs mladí lidé, studenti nebo narkomani.

Údajné sběratelské předměty jeho firmy se podle žalobkyně objevily v obchodech v Olomouci, Brně, Ostravě, Havířově, Karviné, Frýdku-Místku či v Českém Těšíně. Státní zástupkyně přitom uvedla, že jsou zaznamenány i případy otravy po požití těchto látek. „Obžaloba se opírá o svědecké výpovědi, znalecké posudky například z oboru toxikologie a psychiatrie a řadu listinných důkazů,“ dodala žalobkyně Lenka Kremzerová. Podnikatel prý věděl, že jde o látky nebezpečné pro zdraví. „Prostřednictvím placené reklamy a internetu sváděl široký okruh obyvatel k požívání těchto látek,“ dodala žalobkyně.  

Kamedula prý ale nikdy neporušil české zákony: „Všechny předměty a produkty nebyly určeny ke spotřebě. Tato informace byla výrazně označena na každém obalu i internetových stránkách. Já osobně jsem k tomu nikoho nepřemlouval,“ uvedl podnikatel. Podotkl, že podobných obchodů byly v Česku desítky, sám se hlásí pouze k prodejně v Olomouci, Ostravě a Brně. „V mnoha zemích Evropské unie se nacházejí stejné obchody se stejnými produkty a nikdo nebyl ani uvězněn, ani stíhán. Nejsměšnější je to, že já jsem pět měsíců zavřený, mé obchody jsou zavřené a konkurenční firmy dnes prodávají stejné produkty a nikdo není postižen,“ dodal obžalovaný muž.       

Sběratelské zboží ve formě bylinek, tabletek a prášků prý nakupoval v Polsku od jiných firem a přesné chemické složení neznal. „Nikdy jsme nic nevyráběli, byli jsme zprostředkovatelé,“ uvedl Kamedula. Stejné obchody prý provozoval dříve také v Polsku. Po třech měsících jeho podnikání se podle něj ale změnily zákony a obchody byly zavřeny. Zdůraznil však, že nikdo za to nebyl tehdy trestně stíhán. 

Jednatele společnosti Poland Corporation zadrželi policisté v dubnu v Olomouci. Během plánované akce provedli prohlídky v sedmi Amsterdam shopech v Olomouckém a Moravskoslezském kraji i v sídle společnosti ve Stodolní ulici v Ostravě. V červnu poté udělali policisté razii v brněnském Amsterdam shopu. Obchody prodávající syntetické drogy už jsou zavřeny. Přispěla k tomu i novela zákona, jež některé tyto látky doplnila na konci dubna do seznamů omamných a psychotropních látek.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)