Radnice si posvítí na ty, co bojkotovali sčítání lidu

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) dnes nahlásil obecním úřadům počet osob, které nesplnily svou zákonnou povinnost a odmítly řádně vyplnit dotazníky při sčítání lidu v březnu letošního roku. I po opakovaných výzvách 233 lidí prokazatelně odmítlo účastnit se sčítání a nyní s nimi radnice mohou zahájit přestupkové řízení. Před deseti lety to bylo o téměř třicet případů více. Počet lidí, kteří svůj vyplněný lístek neodevzdali, se nicméně pohybuje v řádu desítek tisíc. Jejich pobyt v době sčítání ale nebyl znám.

Přestože sčítání oficiálně skončilo 15. dubna, statistici se poté ještě několik dní obraceli na ty, od nichž vyplněné dotazníky nedostali. ČSÚ obdržel téměř 17,5 milionu papírových a elektronických formulářů s údaji o obyvatelích, bytech a domech. Po přezkoumání úřad přišel na 233 případů, kdy lidé „prokazatelně nesplnili svou povinnost“ ze zákona o sčítání.

„ČSÚ vycházel ze záznamů sčítacích komisařů při distribuci a sběru sčítacích formulářů, výsledků urgencí při následném došetřování a z vyjádření některých občanů, kteří písemně sdělili své odmítnutí splnit zákonnou povinnost,“ dodal místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

Drápal nicméně připomíná, že osob, od nichž ČSÚ nezískal vyplněné formuláře, je v řádu tisíců. Podle něj až 240 tisíc lidí v České republice zůstává registrováno k trvalému pobytu na obecních úřadech, které nemají představu, kde tyto osoby hledat. „V těchto případech by bylo zbytečné a zatěžující, abychom takové podněty dávali,“ doplnil Drápal. Úřad také nedával podněty na osoby starší 65 let.

Nejvíce hříšníků bydlí ve středních Čechách a na jižní Moravě 

Podle mnohých kritiků sčítání stát vyžaduje příliš osobní informace nebo takové údaje, které může získat z jiných úřadů. S tím ale nesouhlasí předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová, podle které se tato data jiným způsobem než dotazováním získat nedají. Úřad tak musel přistoupit k rozesílání podnětů v místě bydliště těch, kteří své dotazníky odmítli vyplnit. Drápal upozorňuje, že nejvíce těchto případů bylo evidováno ve Středočeském a Jihomoravském kraji a Praze, nejméně podnětů putuje do Karlovarského a Libereckého kraje. Nyní bude záležet na obecních úřadech, jestli řízení zahájí.   

Protest proti sčítání lidu
Zdroj: ČT24

Přípravu letošního sčítání a roznášení formulářů provázely potíže. Mnozí lidé si stěžovali na to, že k nim sčítací komisaři České pošty vůbec nedorazili nebo nepřišli v ohlášenou dobu. Lidé si pak museli pro archy dojít na poštu, kde se tvořily fronty. Déle trvalo i vybalování listů z obálek, které také obstarávala pošta. ČSÚ s ní pak jednal o snížení ceny. První výsledky sčítání plánuje zveřejnit v prosinci.

Vydáno pod