Nový Expressbus pro DB už nepovedou dráhy, ale Student Agency

Praha – Mezi Prahou a Mnichovem začne jezdit nová autobusová linka Německých drah (DB), která bude konkurovat železničním expresům provozovaným Českými drahami a soukromou společností Netinera. Ačkoli bude provoz autobusů podobných lince Praha–Norimberk zavedené předloni, českým partnerem DB v jejich provozu už nebudou ČD, nýbrž Student Agency. Ta začala s DB spolupracovat na jaře, což umožnilo dceřiné firmě Regiojet prodávat mezinárodní a vnitrostátní německé železniční jízdenky.

Autobusy DB a Student Agency z Prahy do Mnichova začnou jezdit 11. prosince. „Linka pojede čtyřikrát denně v obou směrech s přímými přípoji na vlaky v Mnichově a v Praze,“ uvedl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Spoj bude neobvykle rychlý, celou trasu ujede podle mluvčího za 4 hodiny a 45 minut. Bude tak o hodinu rychlejší nejenom oproti přímým vlakům, ale i ostatním přímým autobusům včetně spojů Student Agency. Na rozdíl od nich totiž nebude sjíždět z dálnice na zastávku do Plzně.

Jízdenky, které se budou prodávat od 29 eur, budou k dispozici v prodejních místech Student Agency, Regiojetu, DB a na eshopu Německých drah. Cestování tak bude podobně drahé jako ve vlaku, kde však navíc platí tzv. Bayern-Ticket umožňující cestování na bavorském území pro skupiny dvou až pěti lidí za 29 eur.

Bude-li chtít nová autobusová linka přilákat cestující komfortem, bude mít těžkou práci, protože České dráhy posílají do Mnichova pohodlné moderní soupravy vyrobené v posledním desetiletí. Majitel autobusové firmy Radim Jančura však oznámil, že se na lince objeví docela nové autobusy vyvedené v barvách DB s označením, že linka je provozována ve spolupráci se Student Agency.

Kromě autobusů DB z Prahy do Mnichova a do Norimberku začne v prosinci jezdit také „železniční“ autobus na lince Linec–Praha. Zavede ho soukromá železniční společnost Westbahn a bude navazovat na její vlakové spoje z Vídně do Salcburku.