Němcová: Vláda by měla mít garanci, že výjimka z lisabonské smlouvy uspěje

Praha – Pokud by bylo nutné z právních důvodů oddělit hlasování o české výjimce z lisabonské smlouvy od rozhodnutí o vstupu Chorvatska do unie, měla by vláda mít garanci, že výjimka neztroskotá. Po dnešním jednání se svým chorvatským protějškem Lukem Bebičem to uvedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Česko podle ní výjimku dopředu avizovalo a vyjednalo si ji s evropskými partnery, měla by tedy být bez obstrukcí schválena spolu se vstupem Chorvatska.

„Podle mě je jasné, že jsme to s tím od začátku spojovali, mělo by být jedno hlasování. Kdyby bylo právní stanovisko, že musí být dvě oddělená hlasování s garancí, že bude potvrzena výjimka České republice, tak s tím nemám problém, ale ta garance je naprosto bezvýhradná, což by znamenalo politickou dohodu,“ řekla Němcová. Zdůraznila, že výjimka nespadla z čistého nebe a právní spory o způsob její ratifikace jsou „hledáním obstrukčních instrumentů“.   

„Byli jsme přesvědčováni, že česká výjimka z lisabonské smlouvy nebude negativně ovlivňovat ratifikaci a obě komory českého parlamentu bez problému schválí přístupovou smlouvu s Chorvatskem,“ uvedl schůzce Bebič. Pevné stanovisko ke způsobu hlasování v českém parlamentu podle něj chorvatská delegace nedostala. Oddělené hlasování prý bylo zmíněno jako jedna z možností. „Ratifikační proces bude trvat do 30. června 2013, takže bude ještě dost času, aby se tento problém zvládl,“ řekl Bebič. Předseda chorvatského parlamentu bude v pátek v Praze jednat i s premiérem Petrem Nečasem (ODS).   

Výjimku z Listiny základních práv EU si vyžádal před podpisem lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus. Vláda se koncem srpna shodla na tom, že bude prosazovat zakotvení výjimky do evropských smluv. Podle původní dohody mezi ČR a jejími partnery v EU se měla výjimka schvalovat při přistoupení nové členské země do unie.   

Spojené hlasování o výjimce a Chorvatsku by ale v českém parlamentu ohrozilo schválení vstupu Chorvatska. Výjimku totiž odmítá opoziční ČSSD, bez níž návrh v parlamentu neuspěje. Členství Chorvatska v unii ČSSD podporuje, a žádá proto oddělit obě témata.   

Vláda definitivní stanovisko ke způsobu hlasování zatím nedala. Obrátila se kvůli tomu na právní službu Rady EU. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) z neformálních konzultací s EU vyplývá, že by se hlasování o výjimce a Chorvatsku mělo oddělit. ODS ale původně chtěla, aby byla přímo spojená.