Akademici odmítli školné, studenti ho prý neumí splácet

Praha – Rada vysokých škol (RVŠ) se dnes rozhodla, že nepodpoří zavedení školného na českých vysokých školách. Podle názoru akademiků v zemích, které na zavedení školného přistoupily, mají studenti problémy s jeho splácením. Navíc prý univerzity školné v pravidelných intervalech navyšují, nicméně jejich kvalita se objektivně nezlepšuje. Pozměňovací návrh zároveň prý likviduje samosprávu vysokých škol, proto členové rady doporučili jeho zamítnutí.

V zemích, kde studenti platí školné, se univerzity soustředí především na získávání peněz od studentů. Alespoň k tomuto závěru došel průzkum OECD. Akademikům z RVŠ také vadí, že jim ministerstvo školství zatím nepředložilo analýzu ohledně dopadů školného. Koalice nicméně počítá se zavedením školného do roku 2013 a právě diskutovanou analýzu si nechává v této chvíli zpracovat, jak upozornil náměstek ministra pro vysoké školy Ivan Wilhelm.

Dobeš chce odložit spuštění školného o rok

Vláda počítá s maximální výší školného v částce 10 tisíc korun, která bude moci být pokryta z části formou půjček či grantů. Ministr školství Josef Dobeš ovšem na loňské ideové konferenci nejmenší vládní strany prosadil usnesení, podle kterého by VV měly jednat v koalici o odkladu spuštění školného o rok, tedy do dalšího volebního období.

Radě se také nelíbily další novinky chystaného zákona. Výhrady mají především k inovacím v způsobu akreditace vysokých škol či zavedení funkčních míst docentů a profesorů. Zástupci RVŠ také uvedli, že návrh je zatím velmi obecný, větší spory se tak možná objeví při přípravě paragrafovaného znění zákona.

Tisková konference RVŠ (zdroj: ČT24)

Rada se také ohradila proti pozměňovacímu návrhu k novele zákona o rozpočtových pravidlech, podle kterého by byly peníze vysokých škol podřízeny režimu státní pokladny. „Tato změna by mimo jiné znemožnila těmto institucím (školám) převádět tyto prostředky na své bankovní účty, musely by být vedeny výhradně u České národní banky a ministerstvo financí by získalo oprávnění jednak k jejich krátkodobému ukládání nebo investování na finančním trhu a jednak by mohlo bez jakéhokoliv přesnějšího zákonného vymezení přímo stanovovat termíny a rozsah platebního režimu na účtech v ČNB,“ varovali zástupci škol.