Porod doma - do Motola přivezli mrtvé novorozeně

Praha – Motolská nemocnice v Praze chce podat trestní oznámení kvůli nepovedenému domácímu porodu, při kterém se dítě zřejmě zadusilo pupeční šňůrou omotanou kolem krku. Rozhodnutí potvrdil deníku Mladá fronta Dnes ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. Podle zástupců z Motola by ke smrti novorozeněte v nemocničních podmínkách nemuselo dojít. K incidentu došlo pouhý den poté, co kvůli podobnému případu odešla od soudu s pokutou 2,7 milionu korun zkušená asistentka Ivana Königsmarková. To vše v situaci, kdy vláda už několik týdnů připravuje zpřísnění pravidel pro rozhodnutí matek o místě svého porodu. Kabinet hodlá upřednostnit kontrolovaný porod v nemocnici před zájmem matky zvolit si místo pro narození potomka.

Den poté, co rozsudek v případu Ivany Königsmarkové znovu nastolil diskuze o bezpečnosti porodu v domácích podmínkách, přichází další úmrtí novorozeněte, kterému podle lékařů šlo za jiných okolností zabránit.

Záchranná služba přivezla do motolské nemocnice k ošetření matku, která porodila doma. Matku lékaři ošetřili, dítěti však už nemohli pomoci, bylo mrtvé. O příčině úmrtí dítěte rozhodne pitva, pravděpodobně se však jednalo o zadušení pupeční šňůrou. „Pupečníková komplikace se v porodnicích dá rozpoznat včas, protože matka je připojená na monitory, které omotaný pupečník vidí. Doma bez ultrazvuku to zjistit nelze,“ cituje Mladá fronta primáře gynekologického oddělení Romana Chmela. 

Porod doma je divoká hra

Ačkoliv domácí porod je obecně rizikovější než péče v nemocnici, žen, které chtějí rodit doma, rok od roku přibývá. Podle odhadu docenta Tomáše Bindera z FN Motol se ročně doma narodí 300 až 500 dětí a při předpokladu, že obecně nastávají komplikace u 10 procent porodů, lze usoudit, že tři až pět dětí pravděpodobně zemře. 

Tomáš Binder: „Neexistuje žádná evidence domácích porodů, porodnice se o nich dozví pouze v případě, že se náhle ve dveřích objeví matka po porodu, při němž nastaly komplikace, a potřebuje ošetřit. Může se jednat o lehčí, ale i velmi závažné komplikace.“


Porod doma je na zodpovědnost matky, která si podle Bindera ne vždy uvědomuje rizika, nejen úmrtí, ale například i porodu postiženého dítěte. Porodníci uznávají, že porod není vždy medicínská záležitost, že jde i o emocionální událost, nicméně riziko je vysoké i proto, že dnes neexistuje žádné právní ukotvení porodních asistentek, které rodí s matkami doma.

Vláda chystá opatření ve prospěch zajištění záchrany dětského života

Osobě záměrně poskytující porodnické služby mimo zdravotnická zařízení tak například hrozí pokuta ve výši 1 milion korun. Podle šéfa zdravotnického výboru Borise Šťastného by v budoucnu ženy měly mít povinnost platit veškerou lékařskou péči, kterou by si vyžádaly komplikace po domácím porodu.

Těhotenství a porod
Zdroj: ČT24

K preferování porodu v pohodlí domova však mnohé ženy přivedou špatné zkušenosti z porodnic, které samy zažijí nebo se o nich doslechnou. Svůj význam prý má také ostych před vystavováním intimních partií zdravotnickému personálu. Stát navíc podle mnohých neměří stejným metrem, když zpřísňuje podmínky soukromým porodním asistentkám, ale k ojedinělému pochybení zdravotníků v porodnicích je shovívavý.    

Tragicky skončil také domácí porod, při kterém v červenci 2009 asistovala prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková. Obvodní soud pro Prahu 3 jí ve středu uložil dvouletý podmíněný trest za ublížení na zdraví s následkem smrti. Potrestal ji také zákazem činnosti na pět let, zároveň má uhradit zdravotní pojišťovně výdaje 2,7 milionu korun. Rozhodnutí není pravomocné, Königsmarková se proti němu na místě odvolala. Je přesvědčena, že nepochybila.

Vydáno pod