Nečas: Kalouskova únava a podrážděnost mě znepokojuje

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) pozoruje s „velkým znepokojením“ v posledních dnech a měsících „stupňující se velkou únavu“ ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Předseda vlády to uvedl ve vyjádření pro média. Tato únava se podle něj projevuje vysokou podrážděností, „jistou mírou verbální agresivity“ a neuváženými výroky. Kalousek ve středu fyzicky napadl mladíka, jenž ho slovně urážel. O pár hodin později měl zase on urazit vicepremiérku Karolínu Peake (Věci veřejné) a v rozhovoru pro Lidové noviny, který vyšel dnes, o Nečasovi prohlásil, že je „premiér jenom z milosti kmotrů z ODS“. Kalousek je do úterý na služební cestě v USA, po telefonu vzkázal, že se cítí naprosto zdráv.

„Osobně mám o psychický a zdravotní stav pana ministra financí velkou starost a trošku se o něj bojím,“ uvedl premiér. Ministr financí České televizi řekl, že se cítí naprosto zdráv a v pořádku: „To, že si člověk nenechá líbit urážky a vyhrožování nebo veřejně pojmenuje některé naprosto známé skutečnosti, přece nemůže být bráno jako známka špatného zdravotního stavu,“ dodal. Ani ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si nemyslí, že by ministr financí měl nějaké problémy: „Ne, opravdu ne. On je svůj, bohudíky. Aspoň máme jednu osobu ve vládě, která je výrazná.“

Schwarzenberg dnes reagoval i na středeční Kalouskův indicent: „Když mě někdo uráží, tak jsem naprosto oprávněn mu dát facku. Doufám, že to bude mít dostatečný pedagogický efekt… Pod jistou úrovní se sluší i pořádná facka. Já, když jsem byl drzý, tak jsem od otce taky dostal facku, to člověku neškodí.“ Zároveň si povzdechl, že je škoda, že se už lidé na rozdíl od předminulého století nemohou vyzývat k souboji. „Asi by to bylo ozdravné, kdyby každý člověk, který někoho uráží, byl v nebezpečí, že mu propíchnou břicho,“ dodal ministr, který je spolu s prezidentem Václavem Klausem na zasedání OSN v New Yorku. 

Klaus: Fackování se mi nezdá správné, mnozí by si to ale zasloužili

O středečním incidentu, za který nyní opozice ve sněmovně žádá Kalouskovu demisi, nemá Nečas podle svého vyjádření pro server iDnes.cz dostatek informací a nezná všechny okolnosti. Ve středu situaci komentoval slovy, že Kalousek rozhodně „neaspiruje na pedagoga roku“. K napadení se dnes vyjádřil i prezident Václav Klaus: „Fackování se mi nezdá správné. Na druhé straně mám skoro pocit, že jsem ve své politické kariéře udělal chybu, že jsem někomu facku nedal. Myslím, že by si to mnozí zasloužili.“ Podle prezidenta by se také mělo spíš diskutovat o tom, jestli „má někdo hrubě napadnout předního politika, a potom teprve diskutovat o tom, jak on sám má zareagovat“.  

Karolína Peake (VV): „Všichni známe pane ministra Kalouska, že způsob jeho jednání je někdy velmi drsný a hrubý. Já už jsem si na to za tu dobu zvykla. Je to prostě styl jeho chování, kterým se podle mého názoru shazuje sám.“  

Alexandr Vondra (ODS): „Já jsem si někde přečetl slova ministra financí na předsedu vlády a taky jsem měl dojem, že měl trochu připito.“

Vít Bárta (VV): „Panu Kalouskovi tečou nervy, protože nepotečou miliardy z ekotendru.“

Leoš Heger (TOP 09): „Pan ministr Kalousek je člověk, který je velmi dynamický a někdy podrážděně reaguje.“

Ve stejný den, kdy Kalousek mladíka napadl, poskytl i rozhovor pro Lidové noviny, který vyšel dnes. Ministr v něm mimo jiné tvrdí, že Petr Nečas je „premiér jenom z milosti kmotrů z ODS“, kteří rozhodují o svých „penězovodech“. „To jen podtrhovalo, že ministr financí má jisté problémy, které se projevují jeho stupňující se nervozitou. A já mám o něj starost, lidskou starost,“ reagoval dnes Nečas s tím, že se na Kalouska za jeho „neuvážené a dětinské výroky“, které přičítá ministrově únavě a velkému vypětí, nezlobí.

VV požadují, aby se Kalousek Peake co nejdřív omluvil

Od Kalouska si ve středu údajně vyslechla nevybíravá slova i poslankyně VV a vicepremiérka Karolína Peake. Pár hodin po napadení mladíka měl ministr během jednání vlády úrážet VV. Když Peake stranu bránila s tím, že takhle se chlap nechová, měl jí Kalousek opáčit, že když ji tak vidí, tak asi chlapa nikdy neměla. „Velmi nerada bych se k tomu nějak vyjadřovala, nestojí mi to za to,“ řekla dnes ČT. Kalousek na to reagoval slovy, že to bohužel není poprvé, co o něm „paní Peake říká naprosto neuvěřitelé věci“. Věci veřejné ale požadují, aby se ministr financí vicepremiérce co nejdřív omluvil.