Kraje chtějí od státu více peněz na provoz záchranné služby

Praha – Hejtmani jednotlivých krajů požadují, aby se stát podílel na financování zdravotních záchranných služeb ze dvou třetin. Kraje si zároveň stěžují, že nedostaly od státu slibované finance na zvýšení platů lékařům, a odmítají proto další zatěžování krajských rozpočtů zvyšováním jejich nákladů. Podle Asociace krajů by stát měl vzít v potaz růst cen pohonných hmot, platů lékařů i další běžné výdaje na provoz záchranky. Asociace nemocnic i záchranných služeb se obávají toho, že by doktoři a sestry v příštím roce nemuseli dostat přidáno.

Zákon o záchranných službách by měl zohlednit prioritu státu podílet se na financování nejméně ze dvou třetin, shodli se hejtmani. Například Jihočeský kraj musel za poslední čtyři roky navýšit příspěvek na fungování záchranky o 150 milionů korun. „Za deset let nebyla navýšena hodnota bodu za činnost záchranných služeb. Není možné, aby se o tak závažné věci nevedla debata na úrovni ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven,“ dodal jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Další otázka, kterou chtějí kraje s ministerstvem zdravotnictví prodiskutovat, je avizované snižovaní financí do lázeňství. Tímto by totiž nemohlo lázeňské služby využívat sociálně slabé obyvatelstvo jako doposud. Situace je podle Asociace krajů kritická také v nemocnicích, kde i přes sliby odborářům v důsledku akce Děkujeme, odcházíme, kraje nedostaly od státu požadované peníze a musí je hledat ve vlastních rezervách na úkor rozpočtu státních nemocnic.

Lékaři
Zdroj: ČT24

Hejtmani proto odmítají, aby na financování nemocnic šlo v příštím roce 95 procent peněz letošního roku. Upozorňují na to, že rozpočet byl už letos krácen proti předcházejícímu roku na 98 procent. „Je to cesta do krize ve zdravotnictví, všechny nemocnice se ocitnou v červených číslech, za ty peníze nelze léčit. Třeba Pardubický kraj už nyní vyčlenil stovky milionů korun, aby sanoval své nemocnice. Je třeba vyvinout tlak na VZP, potažmo na ministerstvo zdravotnictví, aby minimálně zachovaly míru financování a aby zohlednily desetiprocentní nárůst mezd lékařů a inflaci,“ uvedl Zimola.

Kvůli růstu platů zdravotníků se dnes ozvala i asociace záchranných služeb, přidala se tak k asociaci nemocnic. Obě se obávají toho, že by doktoři a sestry v příštím roce nemuseli dostat přidáno.