Stovkám seniorů jsou z penzí strhávány dluhy, které už splatili

Praha – Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) chybuje v exekucích na důchody. Stovkám českých seniorů jsou proto z penzí sráženy peníze, i když své dluhy už dávno splatili. Mnozí lidé se potom dostávají i do existenčních potíží. Úředníci a ministerstvo o přehmatech vědí, řeší je ale už přes rok.

Od loňského srpna strhávala ČSSZ necelých 1 900 korun z důchodu i Josefu Doricovi. Zaručil se za úvěr pro syna, který ho ale nezaplatil, a exekutoři si pro peníze přišli k němu. Částka se strhávala každý měsíc, exekutor z ní ale kvůli chybě u sociální správy nedostal ani korunu a letos v srpnu chtěl důchodci zabavit byt. „Nebýt známých, kteří mi pomohli zaplatit dluh, tak bych se stal bezdomovcem,“ řekl Dorica.

Dluh už má důchodce zaplacený, důchod ale stále nedostává celý. Na ombudsmana Pavla Varvařovského se kvůli podobným problémům s ČSSZ obrátilo jen za uplynulý rok a půl 160 lidí. „Těch postižených je víc, ale obrátí se na nás malé procento,“ řekl ombudsman ČT. Chyba je podle něj i správy dvojí – přechod ze zastaralého systému na nový a příval exekuční agendy, kterou úředníci nestíhají.

ČSSZ tvrdí, že problém řeší. „Přijali jsme mimořádná opatření, zapojili jsme i pracovníky z okresních správ,“ uvedla mluvčí správy Jana Buraňová. Úpravu systému připravuje i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Musíme zajistit, aby každý případ byl jednoznačně kontrolován a sledován… Předpokládám, že se s tím brzy vyrovnáme,“ potvrdil ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

O peníze, které byly strženy už po splacení dluhu, tak klienti nepřijdou. Česká správa sociálního zabezpečení jim je nakonec vrátí. Jak dlouho to ale bude trvat, záleží na tom, kdy úředníci na chybu přijdou a vyřeší ji. ČSSZ už totiž na problému pracuje měsíce a minimálně půl roku ještě k přehmatům docházet bude. „Byla mi přislíbena náprava, snad do konce roku nebo v prvním čtvrtletí roku příštího,“ uzavřel Varvařovský.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod