Na Dnech NATO padl návštěvnický rekord - 225 tisíc lidí

Mošnov (Novojičínsko) - Na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově nedaleko Ostravy skončily Dny NATO. Největší středoevropskou akci svého druhu vidělo rekordních 225 tisíc lidí. Loni jich bylo 185 000. Hvězdami víkendového programu byli vojenští letečtí akrobati. Návštěvníci mohli vidět i ukázku pilotáže vrtulníku Black Hawk nebo stíhačky F-16. Bohatý program měla připravený i česká armáda, hasiči a policie.

„Opravdu vysoká účast nás všechny překvapila. Na obdobné účasti je například Velká cena Brna, ale ta trvá tři dny,“ řekl ČT organizátor akce Zbyněk Pavlačík. Za největší úspěch podle svých slov považuje to, že vše proběhlo více méně tak, jak bylo naplánováno.

Diváky do areálu letiště nalákaly hlavně ukázky vojenských operací nebo zásahů záchranářů či bezpečnostních složek. Největší úspěch ale letos sklidilo vystoupení špičkových leteckých akrobatických skupin: tureckých Turkish Stars, kteří v sobotu vystoupili v české premiéře, a lotyšských Baltic Bees.

Na prohlídku některých letounů čekali lidé ve frontě dlouhé minuty. „Odhaduji to přibližně na hodinu čekání. Pro nás jsou Dny NATO skvělá záležitost, jako člen posádky jsem nadšen, že je zájem o tento stroj,“ řekl náčelník operační směny letounu včasného vzdušného průzkumu E-3A NATO AWACS Stanislav Hebr. Ceremoniál přijetí České republiky do systému AWACS byl součástí sobotního programu Dnů NATO.

Podle Hebra má spousta lidí o funkci letadla trošku zkreslenou představu. „V tom rotodomu nad trupem není žádné špionážní zařízení, je tam prostě radar. Náš hlavní cíl je průzkum vzdušného prostoru, námořní průzkum, pozemní průzkum, ale není to o tom, že bychom byli schopni natáčet a fotografovat lidi na zemi, co dělají, takhle to nefunguje,“ vysvětlil.

Vstup Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)

Dny NATO jsou největší letecko-armádně-bezpečnostní akcí ve střední Evropě. Letos přijeli účinkující z rekordních 18 zemí. Návštěvníkům nabídli prohlídku vojenských letadel, včetně amerického strategického bombardéru B-52. Poprvé mohli lidé vidět i letectvo Izraele a také zástupce z Norska, Švédska a Turecka. Na celý víkend pořadatelé připravili téměř 15 hodin programu a na 70 ukázek