NKÚ angažoval Kubíčka kritizovaného za zpronevěru peněz

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) angažoval na práci odvolaného ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka. Ten kvůli excesům v hospodaření přišel o funkci. Audit zjistil v muzeu přes 20 závažných pochybení včetně toho, že si odvolaný ředitel vyplácel desetitisíce korun navíc k platu. Úřad se hájí tím, že Kubíčkova práce neměla s kontrolami nic společného, přesnou pozici, kterou Kubíček pro NKÚ zastával, ale úřad prozradit nechce.

Některá zjištění v hospodaření muzea jsou podle auditu šokující. Audit zmiňuje nejen manažerská pochybení, ale také případy, kdy ředitel s náměstkem měli jít výhradně za svým osobním prospěchem a využívali například dvojí plat či levný služební byt na dobu neurčitou. Ministr kultury Kubíčka propustil, práci mu ale dal právě NKÚ.

O něco konkrétnější informace je podle mluvčího možné získat až v pondělí. Podle oficiálních životopisů spolu Dohnal a Kubíček před lety působili na úřadě kraje Vysočina, první jako hejtman, druhý jako šéf odboru. Ani Kubíček ale nechce říct víc. Kvůli porušení povinností při správě podalo ministerstvo kultury na něj a jeho někdejšího náměstka trestní oznámení. Policie ho nakonec odložila. „Nesplňovalo to “kvalitu„ trestného činu,“ uvedl náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Pavel Polák.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Angažmá odvolaného ředitele kritizovali i oslovení poslanci kontrolního výboru sněmovny. „Nemá co dělat v jakékoliv výkonné funkci nebo jakékoli instituci, která má cokoliv společného s veřejnou správou,“ dodala poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Aféře s levným nájmem ve služebním bytě čelí také šéf NKÚ František Dohnal, soud ho ale zatím nepravomocně osvobodil. V jiném procesu dostal 8 měsíců podmíněně za to, že nevydal sněmovně podklady ke kontrole hospodaření úřadu, Dohnal se ale odvolal.