Kladenský soud údajně šikanuje nesvéprávnou ženu

Kladno – Šedesátiletá Miroslava Horníková je téměř třicet let nesvéprávná. Její opatrovník se už deset let snaží přesvědčit soudy, aby jí všechna práva vrátily. I přes zlomové rozhodnutí Ústavního soudu zatím marně. Opatrovník teď řeší další problém. Paní Miroslava jezdí každý rok na dovolenou k moři, za peníze, které zdědila po svém otci. Okresní soud v Kladně ale tentokrát zatím nepovolil jejich uvolnění. Právník z Ligy lidských práv si myslí, že ze strany soudu může jí o šikanu.

Paní Miroslava je nesvéprávná od roku 1982. Od té doby nemá občanku, nemůže si založit bankovní účet, a o tom, jestli si vybere peníze na dovolenou, musí vždy rozhodnout soud. O peníze, zhruba 35 tisíc korun, před měsícem požádal opatrovník Miloš Horník. Soud ale tentokrát požaduje předběžné doklady – buď objednávku, potvrzení, nebo fakturu, jinak peníze neuvolní.

„Soud musí mít nějaké podklady k tomu, aby posoudil, zda ty výdaje jsou nutné,“ vysvětlil mluvčí Okresního soudu v Kladně Jan Podaný. Podle opatrovníka paní Mirky v minulosti vždy stačilo, aby po návratu z dovolené všechny náklady doložil zpětně. „Nikdy jsem podvod neudělal, vždy jsem řádně všechno vyúčtování měl a můžu na to přísahat,“ nechal se slyšet Miloš Horník.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Problémy podle něj ale přišly až teď, kdy Ústavní soud vydal přelomový verdikt. V něm říká, že předešlé soudy neochránily práva paní Miroslavy, a proto jejich rozsudky zrušil. Jenže ani po tomto rozhodnutí okresní soud plnou svéprávnost paní Miroslavě nevrátil. Podle Maroše Matiaška, právníka Ligy lidských práv, to vytváří prostor pro legitimní otázky, zda soud pana Horníka nešikanuje. Mluvčí Podaný to zásadně odmítá.

Jestli paní Mirka na dovolenou pojede, tak není jisté. Jasná pravidla pro soudce a opatrovníky by měl přinést připravovaný nový zákon o opatrovnictví. Česká republika zatím žádný takový nemá. Ministerstvo spravedlnosti počítá s tím, že platit by měl od roku 2013.