Výbušnina na pražském nádraží byla atrapa pro filmaře

Praha - Jako o jízdě hrůzy mluví o posledním úseku cesty rychlíku z Bělehradu do Prahy jeho strojvůdce: Ve vlaku v zapomenutém batohu objevil nástražný výbušný systém. Policisté na lince 158 mu prý vůbec neporadili, co má dělat. Policie ale kritiku odmítá, podle ní strojvůdce dostal včas informaci, že jde o atrapu. Zatelefonovala to sama žena, která filmovou rekvizitu ve vagonu zapomněla. Policisté zatím 23letou ženu z ničeho neobvinili, případ ale dál šetří.

Drama pro strojvůdce začalo, když mu po odjezdu z Brna volala mladá žena do vlaku, že tam zapomněla černý batoh. „Na otázku, co se v batohu nachází, žena odpověděla, že oblečení a jídlo. Pokud bych ho našel, ať prý ho odevzdám v Praze,“ uvedl strojvedoucí.

Obsluha vlaku batoh nemohla najít, po průjezdu Česku Třebovou ho objevila až jedna cestující. Když strojvedoucí sepisoval hlášenku, tedy seznam věcí v batohu, objevil nástražný výbušný systém: „Objevil jsem balíček formátu A4, ze kterého čouhaly dva dráty a na jejich konci, dalo by se říct, odpalovací zařízení. Tak jsem batoh uzavřel a zamkl jsem ho na toaletě.“

Reportáž Taťány Rubášové a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Následně strojvedoucí vyklidil okolní kupé a volal policii na lince 158. Nikdo mu ale podle jeho slov neporadil, co má dělat, a tak pokračoval do Prahy. Tady už čekali pyrotechnici a oznámili mu, že jde o atrapu. S tím však policisté nesouhlasí. „Proti tomu se musím striktně ohradit. Tu informaci, že se nejedná o reálný nástražný výbušný systém, ale o atrapu, tu nám předal sám strojvedoucí,“ uvedl mluvčí pražsképolicie Tomáš Hulan.

Atrapu bomby nechala ve vlaku mladá žena, která se sama policii přihlásila. Při výslechu kriminalistům uvedla, že tato atrapa měla sloužit jako rekvizita pro účely amatérských filmařů. Atrapa to byla zdařilá, podle pyrotechniků vnější znaky tohoto předmětu nasvědčovaly tomu, že by se mohlo opravdu jednat o nástražný výbušný systém.

Vydáno pod