Exstarosta Jančík pronajímal lukrativní pozemky za hubičku

Praha – Další kontroverzní rozhodnutí radnice Prahy 5 pod vedením bývalého starosty Milana Jančíka (ODS) je na světě. Společnosti EkoMotol CZ pronajala za sto korun ročně lukrativní pozemky poblíž motolské nemocnice. Se zjištěním přišel deník Právo. Patnáctihektarový areál využívá firma jako skládku suti, což jí podle odborníků přináší velké zisky. Nájemné bylo údajně sníženo kvůli tomu, že firma slíbila vybudovat na pozemcích sportoviště. To ale nerealizovala. Případ chce prověřit Transparency International.

„Za nájem sto korun ročně je to doslova zlatý důl. Odhaduji, že roční výdělky se budou pohybovat minimálně v řádu milionů korun,“ cituje deník poradce v oblasti nakládání s odpady Romana Němečka. Pronájem pozemků získala podle něj společnost bez výběrového řízení v roce 2004 za čtvrt milionu ročně na dobu deseti let s opcí na další deset. O dva roky později ale vznikl dodatek k původní smlouvě, který snížil nájemné na stokorunu ročně. Podpis za radnici Prahy 5 patří tehdejšímu starostovi Milanu Jančíkovi.

Nájemné podle vyjádření jednatele dotyčné společnosti Jindřicha Frýdla kleslo kvůli tomu, že se firma zavázala na vlastní náklady vybudovat na pozemcích hřiště pro děti, které ale dosud nikdo nerealizoval. Údajně se firma odvolávala na přílišnou náročnost kvůli historicky nestabilnímu podloží skládky v Motole. Současná smlouva firmy s Prahou 5 potrvá do roku 2014, stejně jako povolení magistrátu k ukládání suti. „Na základě nové koncepce rozvoje území pak bude smluvní vztah se společností EkoMotol CZ upraven,“ řekl deníku mluvčí Prahy 5 Luděk Sefzig.