Kalousek označil dva europoslance ODS za idioty, pak se omluvil

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil dva europoslance za občanskou demokracii Hynka Fajmona a Iva Strejčka za „bezvýznamné idioty“. Následně se ale za svá slova omluvil. Europoslanci ministra kritizovali za absence na zasedáních ministrů financí Evropské unie (Ecofin) a vytýkali mu, že se nechává zastupovat. Kalousek výtku odmítl, podle svých slov se účastní všech důležitých jednání.

„V okamžiku mimořádného vypětí jsem na adresu dvou europoslanců použil výrazy, které jsem použít neměl a za jejichž vyřčení se hluboce stydím. Takové výroky skutečně nepatří ani do politiky, ani do slušné společnosti. Velmi se proto všem omlouvám, trvám však na to, že své povinnosti v Radě ministrů Evropské unie plním svědomitě,“ uvedl Kalousek prostřednictvím svého tiskového oddělení.

Hynek Fajmon ještě před tím ve Studiu ČT24 uvedl, že nehodlá podobné sprosťárny komentovat. Podle jeho slov ze zápisů z jednání ministrů financí EU je patrné, že Kalousek z deseti řádných zasedání na čtyřech nebyl. „A na jedenáctém ve Wratislavi také nebyl… Pan ministr je největší absentér mezi ministry financí celé Evropy“ uvedl Fajmon. Podle jeho slov se ve Vratislavi projednávala i za účasti ministra Spojených států strategie pro boj s dluhovou krizí a Kalousek prý za sebe poslal nekompetentního náměstka, který tam pouze mlčel.

Kalousek omlouvá svou absenci na wratislavském zasedání tím, že v tu dobu v ČR vrcholily záležitosti okolo schvalování státního rozpočtu na příští rok. Podle Fajmona to ale omluva není, všichni ministři ostatních zemí prý také připravují rozpočet a zasedání se přesto osobně zúčastnili.