Heger odvolá obžalovaného ředitele olomoucké nemocnice

Olomouc - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odvolá z funkce ředitele Fakultní nemocnice Olomouc Radomíra Maráčka, který kvůli veřejným zakázkám čelí obžalobě ze tří trestných činů. Na místo vypíše v příštích týdnech výběrové řízení. Současně ocenil ředitele jako dobrého manažera. Maráček rozhodnutí respektuje, zřejmě zamíří do soukromé sféry. V případě odsouzení mu hrozí až osm let vězení.

„Rozhodli jsme se vypsat konkurz na ředitele, protože ta věc se táhne a není možné, aby vedení nemocnice bylo v takovém provizorním stavu,“ uvedl při návštěvě nemocnice Heger. Maráčka hodlá odvolat tehdy, až bude výběrové řízení připraveno, což by měla být otázka několika týdnů. V čele nemocnice stál od července 2007. Předtím byl ředitelem Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny Agel.

Šéf olomoucké fakultní nemocnice je obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policisté manažera stíhají od letošního února. V červenci podali návrh na jeho obžalobu, naopak Maráčkův obhájce požadoval zproštění. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu, škodu vyčíslil na téměř sedm milionů korun. Podle Maráčka jednání soudu zatím nařízeno nebylo.

Heger: Je to dobrý manažer

„Já bych panu řediteli přál, aby byl zbaven toho obvinění. Myslím si, že většina zaměstnanců nemocnice mu to přeje také, protože tady udělal velké dílo a rozhodně nemocnici povznesl z velmi zadluženého podniku do prosperujícího podniku,“ doplnil Heger.

Maráček dnes oznámil, že rozhodnutí ministra chápe. „Je skutečně nutné, aby nemocnice měla ředitele, který opravdu řídí. Plně se proto rozhodnutí přizpůsobím. Pokud do vypsání konkurzu kauza nebude skončena, určitě se hlásit nebudu,“ uvedl Maráček. Doplnil, že připravuje projekty v soukromé sféře v oblasti zdravotnictví. Pokud by byl u soudu očištěn, do vedení nemocnice by se chtěl vrátit. „Pokud se to bude táhnout roky, což je klidně možné, už návrat samozřejmě reálný nebude,“ doplnil Maráček, který trvá na své nevině.