VFN při tendrech opakovaně porušovala zákon

Praha - Všeobecná fakultní nemocnice, kterou vede bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, při svých nákupech dlouhodobě porušovala zákon o veřejných zakázkách. Vedení nemocnice na to upozornil přímo její vlastní interní audit. Vedoucí oddělení interního auditu pak přišel o místo, podle ředitelky to spolu ovšem nesouvisí.

Audit upozornil mimo jiné na případ, kdy se osmimilionová zakázka na opravu oken dělila na několik menších, aby nemocnice nemusela vypisovat tendr. U dalšího výběrového řízení zase vyhrál kandidát s nejvyšší cenou, a to přesto, že nesplnil jedno z hodnotících kritérií. „Zjištěné a zprávou jmenovitě uvedené nedostatky… mohou být i jednotlivě kvalifikovány jako jednání korupčního charakteru nebo vytvářející předpoklady pro takové jednání,“ píše se v interním auditu. 

Veřejné zakázky ve Všeobecné fakultní nemocnici už prošetřuje policie, protože je zde podezření z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. O zakázky se zajímá i antimonopolní úřad a také ministerstvo financí. „Můžu potvrdit, že ministerstvo financí obdrželo písemné oznámení o závažném porušení zákona o veřejných zakázkách,“ uvedla mluvčí Veronika Lukášová. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví teď čeká na výsledky druhého auditu, který si Všeobecná fakultní nemocnice nechala vypracovat. Zajímat ho budou především opatření, se kterými nemocnice přijde. Za Danou Juráskovou v čele nemocnice ale zatím resort stojí. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně už v nemocnici déle než rok probíhají výrazné personální změny. 

Těmi také Jurásková vysvětluje odchod vedoucího auditora: „Členové vedení VFN ve jmenovaných funkcích musí nově pod mým vedením projít výběrovými řízeními. Pozice vedoucího oddělení vnitřního auditu a kontroly je součástí vedení nemocnice, tedy logicky musí výběrovým řízením projít také.“ Navíc prý nemocnice s ohledem na výsledky auditu nastavila nový systém zadávání zakázek a některé zpochybňované tendry nemocnice zrušila.