Ministři považují atrapu bomby na letišti za selhání jedinců

Praha - Ministři vnitra a dopravy Jan Kubice a Pavel Dobeš (VV) vysvětlují událost, kdy se reportérům serveru Aktuálně.cz podařilo pronést do prostoru letiště atrapu bomby s mobilním telefonem, selháním jednotlivců. Uvedli to na dnešním zasedání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, který projednávání bezpečnosti na ruzyňském letišti přerušil a vyžádal si od Dobeše zprávu o opatřeních, které ministerstvo provedlo a provede. Podle slov předsedy sněmovního výboru Františka Bublana (ČSSD) tkví stěžejní problém v privatizaci letiště, která proběhla před čtyřmi lety.

Pepřový sprej, kuchyňský nůž a napodobeninu bomby pronesl do vyhrazených prostor nákladní části letiště pracovník serveru Aktuálně.cz, který se nechal zaměstnat u bezpečnostní agentury, jež je střeží. Prostory si pronajímá soukromá firma. Kubice uvedl, že konkrétní lidé nedodrželi příslušné předpisy. Policie podle něho posílila ochranu letiště. Ministr také poukázal na to, že od změny zákona o civilním letectví před pěti lety neprověřuje lidi pracující na letišti Národní bezpečnostní úřad.

Na letišti byla podle Dobeše posílena ochrana u bezpečnostních rámů a státní dozor. „Když se prokážou nedostatečná bezpečností pravidla, budou revidována,“ uvedl. Testy podle ministra neprokázaly systémové chyby. „Je jednoznačné, že jde o selhání lidského faktoru zaměstnanců podílejících se na kontrole zaměstnanců, kteří vstupují do prostor letiště,“ řekl Dobeš. Záležitost vyšetřuje policie.

Bublan vidí důležitý aspekt současné bezpečnosti letištního nákladového prostoru v jeho nejasných vlastnických strukturách. „Ukázalo se, že je problém v rozdílnosti. Máme velkou bezpečnost na osobní dopravu, lidé se musí podrobit velké prohlídce a nákladový prostor je přitom svěřen soukromé firmě, která, jak se ukázalo, nemá všechna ta opatření tak důkladná, a je možné tam pronést v podstatě cokoli,“ uvedl Bublan ve Studiu ČT24.

Bublan připomněl, že na bezpečnostní riziko privatizace této části letiště upozorňovaly před čtyřmi lety i tajné služby. Uvedl příklady ze zahraničí, kde také vykonávají ostrahu důležitých objektů soukromé firmy. „Ale musí tam koexistovat soulad mezi státním dohledem a soukromou firmou, a pokud ona selže, je okamžitě vyměněna,“ dodal Bublan s tím, že se na jednání sněmovního výboru také budou zaobírat možnostmi státu ovlivňovat takové situace.