Schwarzenberg považuje spor kolem Kalouska za uzavřený

Praha – Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje spor o výrazivo, které používá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vůči koaličním partnerům, za uzavřený. „Tím, že se pan Kalousek omluvil, je pro mne věc uzavřena. A tedy nevidím důvod, proč by se k tomu strana měla vyjadřovat,“ podotkl ministr zahraničí. Výkonná rada ODS však v pondělí vyzvala vedení TOP 09, aby se od neurvalých výroků svého místopředsedy distancovalo. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má politické soupeření mezi ODS a TOP 09 své meze a Kalouska neomlouvá ani jeho únava a podrážděnost.

Kalousek je v poslední době terčem kritiky kvůli svému chování, a to i vůči Nečasovi. Naposledy podle pondělních Lidových novin označil europoslance ODS Hynka Fajmona a Iva Strejčka za „bezvýznamné“ a „zlobou nadané idioty“. Předtím Kalouskovi totiž vyčetli, že nejezdí na zasedání ministrů financí EU a často se nechává zastupovat. Kalousek uvedl, že se tak stalo jen jednou; posléze na jejich adresu pronesl nadávky. Později se europoslancům za urážky omluvil, kritiku nicméně zároveň opět odmítl.   

Strejček a Fajmon vzali podle dnešního prohlášení Kalouskovu omluvu na vědomí. Trvají ale na tom, že Kalousek účast na jednáních Rady pro hospodářské a finanční záležitosti EU zanedbává.

Dalším incidentem bylo to, když ministr financí nafackoval mladíkovi, který na něj pokřikoval. Lidovým novinám zase v rozhovoru řekl, že Nečas je „premiér jenom z milosti kmotrů z ODS“, kteří rozhodují o svých „penězovodech“. Údajně také „vybuchl“ a použil vulgární repliku na jednání vlády poté, co jej vicepremiérka Karolína Peake (VV) upozornila, že není gentleman, když mlátí lidi na ulici.