Vláda schválila podobu církevních restitucí

Praha – Parametry církevní reformy dostaly na vládě po 14denním odkladu zelenou. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Dohoda, kterou bylo letos vyjednávání uzavřeno po letech diskusí, počítá s tím, že stát během třiceti let církvím zaplatí celkem 59 miliard korun. Zhruba 56 procent majetku by pak církve dostaly ve formě naturálních restitucí.

Církevní restituce řešil kabinet už před 14 dny, Věci veřejné totiž požadovaly navýšení prostředků ve Státním fondu dopravní infrastruktury. Opoziční ČSSD a KSČM podobu církevních restitucí odmítají. Rozsah převodu majetku a výše doprovodné finanční kompenzace podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky neodpovídá aktuálním rozpočtovým možnostem země. 

Podle dnes schválených parametrů potrvá přechodné období 17 let, první tři roky bude stát platy duchovních hradit celé z rozpočtu, půjde na ně 1,445 miliardy korun. Od čtvrtého roku se pak částka každoročně sníží o pět procent. Nesplacená výše finanční náhrady pak bude každý rok valorizována podle míry inflace. Stát by mohl přestat církvím vyplácet peníze v roce 2030. 

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Pražský arcibiskup Dominik Duka označil takové řešení za oboustranně přijatelné. Finanční odluka církví od státu vyhoví podle něj těm hlasům, které po ní ve společnosti volaly. 

O vyrovnání s církvemi usiloval už kabinet expremiéra Mirka Topolánka. Původní plán počítal s vrácením 39 procent majetku a vyplácením 83 miliard korun po dobu 60 let. I s úroky mělo jít o 270 miliard korun, přičemž hodnota původního majetku církví a náboženských společností byla stanovena na 134 miliard korun.

Vydáno pod