Dobronínská kauza: V čele vraždění stál sudetský Němec-komunista

Jihlava – Na masakr Němců po skončení války v Dobroníně na Jihlavsku se objevil nový názor. Německé civilisty tady neměli vraždit Češi, ale německý komunista Robert Kautzinger se svými dvěma syny. Byla to pomsta za to, že ho místní členové NSDAP poslali na začátku války do koncentračního tábora.

V Dobroníně bylo deset dní po válce 19. května 1945 brutálně zavražděno až 17 německých civilistů. Údaje o počtu obětí se různí. Podle publicisty Václava Vlka byl dobronínský masakr sice vyřizováním účtů mezi sousedy, shodou okolností ale mezi samotnými Němci. „Aktéři vraždy, která se údajně stala, byli právě členové rodiny Kautzingerových, sudetští, nebo jihlavští Němci, a to levičáci,“ tvrdí Vlk.

Jeho tvrzení stojí na materiálu volně přístupném na internetu. Napsal jej jihlavský Němec Fritz Hawelka, který za války sloužil ve wehrmachtu. Podle něj měli být v Dobroníně němečtí civilisté rozmláceni lopatami, sekyrami a rýči. Pro Vlka je to další důkaz, že to udělal právě německý komunista Kautzinger, protože stejný způsob zabíjení viděl v nacistickém lágru. „Vraždění lopatami, krumpáči a rýči zavedli nacisté například v koncentračním táboře Mauthausen,“ podotýká Vlk.

Reportáž Karla Rožánka a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Vondráček: I tak šlo o odvetu české strany Němcům

I podle reportéra ČT Davida Vondráčka, který se dobronínskou kauzou zabývá, vraždění organizoval právě Kautzinger, jenže jako představitel české odvety. „Byl tehdy představitelem revolučních Čechů, ač původem Němec. Máme i opačné příběhy, opačné kolaborace Čechů za války s nacisty,“ vysvětluje Vondráček. Naopak policejní vyšetřovatel kauzy Dobronín Michal Laška setrvává u názoru, že nešlo o vyřizování účtů mezi Němci, ale spíš se jedná o pomstu Čechů Němcům.

Ani v Dobroníně nemají místní jasno, co se vlastně tehdy stalo a kdo vraždil. „Je to těžké, tady je to jedno příbuzenstvo, Češi a Němci tady žili pohromadě,“ podotýká místní pamětník Emil Fürbacher. Je tak velmi pravděpodobné, že ačkoli poválečné vraždění civilistů budí i po více než 66 letech emoce jak na české, tak na německé straně, zůstane bez konečného rozuzlení. 

Vydáno pod