Romové chtějí vlastní politickou stranu

Lety - Romové chtějí založit vlastní politickou stranu, která by ovlivňovala dění v regionech. Bez takového politického tělesa se podle nich situace Romů v Česku lepšit nebude. Stávajícím stranám nevěří, Romská občanská iniciativa (ROI) je v insolvenčním řízení. Po dnešním mítinku u památníku v Letech u Písku to řekl jeden z organizátorů akce a předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu v ČR Čeněk Růžička. Stranu s názvem Adaj, Tady jsme, chtějí zástupci romských sdružení aregistrovat už v říjnu.

U památníku poblíž místa, kde stál za druhé světové války romský sběrný tábor, si v dnešní státní svátek účastníci připomněli jména Romů, kteří byli v Česku zavražděni od roku 1989 a jejichž smrt měla podle soudů rasový podtext. Organizátoři svoláním mítinku reagovali na napjatou situaci mezi místními obyvateli a nově přistěhovalými Romy ve městech ve Šluknovském výběžku a také na eskalující se situaci v Bulharsku, kde pokračují protiromské demonstrace. „Od roku 1989 jich bylo dvacet, kteří zahynuli z rasových důvodů,“ uvedl Růžička.

„Vyslali jsme signál do společnosti, kam až by mohla ta vypjatá současná situace zajít. Skončit by to mohlo pracovními tábory. To byl hlavní cíl akce. Vztahy mezi většinou a romskou menšinou jsou na nitce,“ míní český Rom z Hořic v Podkrkonoší Růžička.

Z romských politických stran zaznamenala na české scéně největší úspěchy Romská občanská iniciativa záhy po listopadu 1989. Měla osm poslanců. Zmítaly jí ale vnitřní spory, a tak později vyklidila pozice. „Určitě by to bylo velmi dobře, kdyby se Romům podařilo založit si vlastní politickou stranu, kdyby se jim podařilo lépe se organizovat,“ uvedl politolog Josef Mlejnek. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)