Střídání policistů: Mise na Šluknovsku po 30 dnech končí

Praha – Padesátka policistů ze Speciální pořádkové jednotky Jihomoravského kraje střídá své pražské kolegy ve šluknovském výběžku. K výměně dochází po měsíci. Podle policejního prezidia je nutné, aby tam speciální jednotka působila dál. Náklady za jediný měsíc zásahu už přesáhly hranici pěti milionů korun.

Intenzivní měsíční práci plnou demonstrací, hlídkování ve městě a v rizikových lokalitách i zatýkání výtržníků a zlodějů má za sebou Zdeněk Orel, jeden z 50 policistů pražské jednotky. Na sever dojížděl denně poté, co si v metropoli odbyl svoji službu. Ostrá akce pro něj začala hned první den, šlo o rvačku na sídlišti ve Šluknově. „Málem došlo na zbraně, šlo o rasově podmíněný útok. Vyřešili jsme to ale na místě, nikomu se nic nestalo. Šlo o přestupek,“ popisuje první akci.

Zatkl i hledané osoby a zloděje kovů. Podobné situace teď bude řešit například jeho jihomoravský kolega Leoš Hájek spolu s dalšími 50 policisty. Přijel do Rumburku a má za sebou první dva dny. „Jedni nás tady vítají, ale jiní zase nejsou moc rádi, že tady jsme,“ říká policista.

Během měsíce pražští policisté na Šluknovsku zkontrolovali přes 9000 lidí, 50 jich zadrželi, protože byli v celostátním pátrání. V 220 dalších případech řešili přestupky nebo trestné činy. „Ti lidé by po nás chtěli, abychom jim hlídali ty domy, což samozřejmě nejde. Říkali nám ale ta problémová místa - například kde je v Novém Boru park, v němž narkomani berou drogy a přepadávali tam lidi. Musím říct, že za našeho působení se to ani jednou nestalo,“ vypráví Zdeněk Orel.

Plátce nákladů je zatím neznámý

Mimořádné měsíční nasazení přišlo policejní kasu na víc než 5 milionů korun. „Jedná se zatím o peníze policejní, budeme dále jednat, kdo ty náklady bude hradit. Celkových 700 milionů, které policie dostala pro provoz, jsou primárně určeny pro jiné využití,“ upozorňuje mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Policisté z Jihomoravského kraje mají na Šluknovsku působit jeden měsíc. Co bude potom, zatím nikdo z policejního prezidia neví. Nyní si však posily v podobě pořádkových jednotek ve Šluknovském výběžku chválí místní obyvatelé i zástupci radnic a tvrdí, že se cítí mnohem bezpečněji. Nová pořádková jednotka by v nejbližší době měla vzniknout i přímo v Ústí nad Labem.