Léky na umělé oplodnění - byznys českého internetu

Praha - Český internet zaplavují inzeráty na prodej léků pro asistovanou reprodukci. Hlavně se to týká webů, určených pro ženy. Na jedné straně jde o nelegální byznys, na straně druhé je to ale také šance, jak preparáty za tisíce korun sehnat trochu levněji. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje před možnými riziky takového prodeje a tomu, kdo ho provozuje, hrozí milionovými pokutami.

Není výjimkou, že hormon, který například řídí zrání vajíček, stojí v lékárně přibližně 6 200 korun, na internetu se ale dá sehnat kolem 1 500 korun. Nabízí ho třeba ženy, kterým se podařilo otěhotnět, aniž by lék využily.

Odborníci varují, že i když nejsou preparáty například načaté či poškozené, nemusejí být například dodrženy podmínky skladování. „Nedoporučovala bych kupovat léky jinde než v lékárně,“ uvedla vedoucí pracoviště Centra asistované reprodukce Ústavu pro matku a dítě Jitka Řezáčová. Podobně hovoří i Veronika Petráková ze SÚKL. „Když nakoupí takový přípravek na internetu, tak neví, jak uchováván, doručen, není zajištěna bezpečnost, jakkost, kvalita,“vypočítává.

Žen, kterým se nedaří otěhotnět, jsou tisíce. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje, že by změnilo celý systém umělého oplodnění. Dnes pojišťovny hradí tři cykly, jenže i u těch nejzákladnějších léků se draze doplácí. „Pacientku stojí jedna hormonální stimulace kolem 4 tisíc korun, podle lékárny,“ uvedla Řezáčová. Když už ale žena nemá na příspěvek od pojišťovny nárok, vyjdou ji preparáty zhruba na 17 tisíc. Ministerstvo uvažuje, že by ženám hradilo cyklů pět. 

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)