Do čela žebříčku oblíbených politiků se vyšvihl Dienstbier

Praha – Nejpopulárnějším politikem se podle průzkumu agentury STEM stal vůbec poprvé místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku, který žebříčku kraloval téměř rok, Dienstbier odsunul na druhé místo. Senátor Dienstbier získal 55 procent kladných ohlasů, Sobotka pak 51 procent oproti květnovým 56. Třetím nejoblíbenějším je nadále další místopředseda ČSSD Michal Hašek, jehož hodnotilo pozitivně 48 procent lidí.

Politici ČSSD obsadili čtyři z prvních pěti míst, naopak pětici nejkritičtěji hodnocených politiků tvoří výhradně zástupci vládní koalice – tři jsou z Věcí veřejných a po jednom z ODS a TOP 09. Mezi pět nejpopulárnějších politiků se vklínil jediný zástupce koalice, na čtvrtém místě je předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Kladně se o ní vyjádřilo 47 procent dotazovaných. Na páté příčce se umístil další místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

V žebříčku oproti minulým šetřením nenastaly výraznější změny, konstatoval STEM. „U politiků vládní koalice jsou změny minimální, za pozornost stojí jen jisté zotavení v případě premiéra a předsedy ODS Petra Nečase a mírný vzestup popularity ministra vnitra Jana Kubiceho,“ uvedl průzkum. Předseda ODS Nečas je podle průzkumu s 36 procenty kladných hlasů desátý, Kubice (32 procent) jedenáctý. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg s nezměněnými 42 procenty skončil šestý. Předseda VV Radek John si aktuálně polepšil o dvě procenta na 24 a je patnáctý.

Pětice nejmíň populárních je nyní ve složení šéf klubu poslanců VV Vít Bárta, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), místopředseda ODS Pavel Drobil, ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), na posledním 28. místě skončil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (za VV).