Agentura ABL zřejmě stála za sledováním aktivistů

Praha - Policie podle Mladé fronty Dnes opět zkoumá případ bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastnil současný předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta. Začala zjišťovat možné souvislosti mezi napadením aktivisty občanského sdružení Hnutí za Prahu 11 Jiřího Štylera a jeho sledováním agenturou ABL v loňském roce. Vyplývá to z informací deníku. Bárta na dnešní tiskové konferenci odmítl zveřejněné informace komentovat. ABL tvrdí, že nemá o Štylerově sledování informace a odmítá spojení s touto kauzou.

Štylera, který podle MfD patří k největším kritikům vedení radnice, někdo v červnu 2010 před jeho domem brutálně napadl, skolil na zem elektrickým šokem a pak ho zkopal. Obvodní kriminálka případ odložila, protože na útočníka nepřišla. Jenže případ začal nedávno zajímat zvláštní policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Právě ten totiž získal sérii fotek a zpráv firmy ABL o monitorování pohybu Jiřího Štylera z roku 2010. 

Podle vyšetřovatelů detektivové sledovali Štylera od loňského února a skončili až v září, což je úplně nová informace. Dosud se vědělo jen to, že Štylera sledovala ABL v roce 2006 a 2007, stejně jako bývalou starostku Prahy 11 Martu Šorfovou, píše MfD, podle které policie nyní zjišťuje, nakolik může sledování Štylera souviset s jeho napadením.

Svědectví poskytla Kočí 

Cenné svědectví přitom podle listu poskytla policii Kristýna Kočí, bývalá pravá ruka Víta Bárty ve Věcech veřejných. Exšéfka poslanců VV policii před dvěma měsíci řekla, že měla původně za úkol vést v Praze 11 místní organizaci Věcí veřejných. „Bárta mi řekl, že dostanu k ruce detektiva ABL, který mě seznámí se vším podstatným,“ cituje MfD z výpovědi Kočí. Tento detektiv jí prý sám ukázal fotografie ze sledovaných akcí, na nichž byl zachycen právě Štyler, který se za své hnutí dostal loni na podzim do zastupitelstva Prahy 11.

Kristýna Kočí
Zdroj: ČT24

Z dalších dokumentů, které policie má, je patrné, že ABL, která už dříve tvrdila, že se sledováním aktivistů nemá nic společného, stejně důkladně sledovala dalšího aktivistu Štylerova hnutí, píše dnešní Mladá fronta Dnes. „Já považuju za zásadní věci týkající se společnosti ABL v době, kdy jsem nebyl generálním ředitelem této společnosti, nekomentovat a nenaskakovat na fámy, které se jako obvykle bez důkazů v Mladé frontě objevují,“ prohlásil Bárta. „Pro mě je jenom zarážející to, jak je možné, že dochází opětovně k únikům, k údajným únikům ze spisů policejních složek. A o to více nechci v tuhle chvíli cokoli na to téma komentovat,“ dodal.

ABL spolupracuje s policií

Samotná agentura ABL v tiskovém prohlášení uvedla, že nemá žádné informace o Štylerově sledování a odmítá být s touto věcí spojována. „Zároveň kategoricky odmítáme, že bychom porušili pravidla běžně dodržovaná v této profesi nebo zákony ČR. ABL, v rámci vyšetřování těchto účelově pospojovaných kauz, aktivně spolupracuje s Policií ČR,“ uvedl mluvčí firmy Martin Marcilis. Dodal také, že agentura ABL v současné době detektivní služby nevykonává a detektivní část společnosti prodala.