Pospíšil podal kárné žaloby na brněnské soudní funkcionáře

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podal kárné žaloby na předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka a místopředsedu Jana Kozáka. Kozák prý nerozděloval insolvenční řízení soudcům, kterým podle rozvrhu práce patřila. Ministr navrhuje Nejvyššímu správnímu soudu, aby ho odvolal z funkce místopředsedy. Zároveň na něj podal trestní oznámení.

Pospíšil ve Studiu ČT24 uvedl, že si Kozák měsíc sám sobě nepřiděloval žádné spisy. Naopak sám sobě přidělil kauzu OP Prostějov, kterou měl podle ministra soudit jiný soudce. Zda za tím vším byl úmysl, nebo nedbalost, musí podle Pospíšila vyšetřit policie. Proto podal trestní oznámení. 

Ministerstvo kontrolovalo brněnský krajský soud letos v létě. Důvodem bylo právě to, že jako jediný soud v Česku nepřiděluje insolvenční návrhy soudcům automaticky, a může tak s rozdělováním řízení manipulovat. Na letošní rok pak Kozák podle úřadu připravil rozvrh práce, na základě kterého by mohl nezákonně měnit rozdělení insolvěnčních řízení soudcům.

Jako kárné opatření pro místopředsedu soudu odpovědného za obchodní úsek navrhl Pospíšil zbavit ho funkce. Trestní oznámení podal s tím, že se muž pravděpodobně dopustil trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Pořízka navrhuje ministr potrestat důtkou.

Předseda ani místopředseda brněnského krajského soudu zatím kárné žaloby neobdrželi. K věci se vyjádří až poté, co se s nimi seznámí. Nejvyšší správní soud kárnou žalobu na Kozáka už přijal. Žalobu na Pořízka zatím neobdržel.

Studio ČT24 - rozhovor s Jiřím Pospíšilem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod