„Krádež století“ míří k soudu, Procházka ale stále nebyl dopaden

Praha – Městské státní zastupitelství v Praze poslalo k soudu případ krádeže více než 500 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S. Obžalovaný je tehdejší zaměstnanec František Procházka, kterého ale policie zatím nedopadla a je stíhán jako uprchlý. Před soudem však stane jeho údajný komplic. Oběma hrozí až desetileté vězení.

Z budovy agentury zmizelo v prosinci 2007 celkem 560 milionů korun. Procházka, který v žižkovské pobočce G4S pracoval jako strážný, byl z krádeže peněz obviněn krátce poté, co zmizení peněz vyšlo najevo. Podle policie vzal bankovky z trezorové místnosti společnosti a v taškách je donesl k autu, s nímž odjel jeho komplic. Auto, které se na první pohled nijak nelišilo od služebních vozidel firmy, si Procházka opatřil již o několik let dříve. Je proto možné, že krádež dlouhodobě plánoval. 

Po události pak beze stopy zmizel. Na pátrání po Procházkovi, na nějž byl vydán český, evropský i mezinárodní zatykač, se v minulosti podílel i speciální policejní vyšetřovací tým přezdívaný „lovci lebek“. 

V březnu 2008 zadržela policie údajného Procházkova komplice Milana Čermáka. Po obvinění ze spolupachatelství krádeže putoval do vazby, odkud se v září dostal poté, co jeho manželka složila desetimilionovou kauci. Podle dřívějších informací Čermák mohl být tím, kdo řídil dodávku s kradenými penězi.