Odborníci brojí proti rušení kojeneckých ústavů

Praha – Představitelé odborných společností dětských lékařů žádají ministry práce a zdravotnictví, aby zastavili přípravy chystaného rušení kojeneckých ústavů. Postup je podle nich unáhlený, nepřipravený a jde proti zájmu dětí, které v těchto zařízeních jsou. Vedení čtyř odborných společností dětských doktorů to uvedlo v prohlášení. Experti ho poslali ministrům práce a zdravotnictví i šéfům parlamentních zdravotních a sociálních výborů. Česko dlouhodobě sklízí mezinárodní kritiku za vysoký počet malých dětí v ústavech.

Ministerstvo práce plánuje podporu pěstounských rodin a zavření kojeneckých ústavů, které nyní spadají pod resort zdravotnictví. Podle záměrů by se mohly od příštího roku přesunout právě pod ministerstvo práce, od roku 2014 by se pak mohly zrušit. „Považujeme tento krok za unáhlený, předčasný, nepřipravený a jdoucí proti zájmu dětí umístěných v uvedených zařízeních,“ uvedli experti v prohlášení. 

Podepsali ho představitelé společností pediatrické, neonatologické a dětských praktiků a společnosti sociální pediatrie. Náhradní rodinnou péči podporují. Nesouhlasí ale s tím, aby se ústavy nejdřív rušily a pak se vytvářel nový systém. Logický by podle nich byl opačný postup. 

Podle vedení odborných společností hrozí, že by děti zůstávaly po zrušení ústavů delší dobu na novorozeneckých a dětských odděleních nemocnic. Také v kojeneckých ústavech dostávají prý hlavně zdravotnickou péči. Experti se obávají toho, že by se kvůli chystanému přesunu pod ministerstvo práce mohla tato péče omezit . 

Miminka
Zdroj: ČT24

Představitelé dětských lékařů si stěžují na to, že se o záměru nevedla diskuse a odborníci nemohli dát své připomínky. Úprava se navrhovala do zákona o zdravotních službách až ve sněmovně, ale nakonec se do něj nedostala. „Obáváme se však, že tento návrh na přesun kompetencí bude předložen jindy v podobném znění, například k novele zákona o sociálně právní ochraně dětí,“ uvedli lékaři.

Ministerstvo s kritikou nesouhlasí

Mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová uvedla, že je prvořadé vybudování profesionální pěstounské péče. „Kritici návrhu ministerstva práce neslyší, nebo nechtějí slyšet, že jde v první řadě o to, aby děti nebyly odebírány z rodin z ekonomických či jiných důvodů, které je možné řešit,“ uvedla Plívová. Pokud by byl podle ní odchod dítěte z domácího prostředí nutný, měla by nastoupit rodina náhradní. Existovat bude i určitý počet pobytových zařízení, ale menších než dnes, sdělila mluvčí. Dodala, že by peníze už neměly putovat do velkých ústavů, ale do podpory pěstounských rodin a do terénních a ambulantních služeb.

Vydáno pod