Lidé budou muset hlásit pojišťovně místo pobytu

Praha – Novela zákona o zdravotním pojištění přinese pro pojištěnce jednu změnu. Každý, kdo žije mimo své trvalé bydliště, bude muset své zdravotní pojišťovně nahlásit místo svého skutečného pobytu. Za nenahlášení změny mohou dostat pokutu tisíc korun. Tvůrci normy argumentují snahou po lepší komunikaci s klientem, pojištěnecké organizace ale mluví o zbytečném sbírání údajů o lidech a nebezpečném narušování soukromí. V současnosti klienti pojišťovně hlásí kontaktní adresu dobrovolně.

Pojišťovny chtějí znát reálnou adresu, kde jejich klient bydlí. Budou tak mít přehled o tom, kam posílat dopisy, kde mají pojištěnci zajistit a hradit péči nebo přepravu do zdravotnických zařízení. „Vidím to jako zlepšení komfortu a není to takový problém nahlásit pojišťovně, kde se zdržuju, když si nevybírám poštu,“ uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Pokud člověk nenahlásí do 30 dnů případnou změnu svého bydliště, může dostat pokutu až tisíc korun. „V případě, že bude pojišťovna kontaktovat pojištěnce v trvalém bydlišti, třeba kvůli platbám pojistného, a nebude tam k dosažení, tak si způsobí újmu, že bude penalizován z titulu platby pojistného, tak teoreticky z titulu, že nenahlásil změnu,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Novinku kritizují pojištěnecké organizace. Povinně hlásit změny v místě pobytu kvůli zajištění péče je podle nich zbytečné. „Potřebné informace k tvorbě sítě mohou mít z obecných statistických údajů o obyvatelstvu. Není důvod, proč by veřejné instituce měly shromažďovat víc dat, než potřebují,“ myslí si expert na zdravotní právo z Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Novela zákona už prošla Poslaneckou sněmovnou. Teď ji má na stole Senát. Zdravotní výbor ale doporučil senátorům, aby tuto novelu a i další části zdravotnické reformy zamítli. Zákony o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a novela o zdravotním pojištění mají nahradit několik desetiletí starou normu. Jednání o normě o záchranné službě přerušil senátní výbor do příští středy. Normy předložil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). První etapu zdravotnické reformy podepsal včera prezident Václav Klaus. Díky ní se například od ledna 2012 zvedne poplatek za den v nemocnici na 100 korun.