Ministra Pospíšila vyškrtli z vědecké rady ZČU

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil už údajně není členem vědecké rady plzeňské právnické fakulty. On sám o tom oficiálně neví, fakulta ho totiž o vyškrtnutí ze seznamu tří desítek odborníků ani neinformovala. Podle opozice, stojící na škole vůči současnému vedení fakulty, jde jen o další krok, který má omezit vliv lidí z reformního křídla kolem Pospíšila. Informuje o tom dnešní Právo.

Děkan plzeňských práv Květoslav Růžička důvod vyškrtnutí neuvedl, jen potvrdil, že Pospíšil ve vědecké radě nyní nefiguruje. „Budeme ji ale doplňovat o další kapacity a počítáme s ním, chceme ho tam,“ sdělil Právu Růžička. Na dotaz, proč tedy ministra napřed vyškrtli a pak budou usilovat o jeho návrat, děkan odpověděl, že šlo o kolektivní rozhodnutí. „Navrhli jsme některé změny a dopadlo to, jak to dopadlo,“ řekl. Zároveň připustil, že záležitost s Pospíšilem nijak nekonzultoval.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti

„Nebylo to na mou žádost. Nikdo mi to neoznámil, nikdo to se mnou nekonzultoval. Je to takové prazvláštní, a to i z lidského hlediska. Myslím si, že by od pana děkana bylo solidní, aby to těm, které z rady vyškrtne, alespoň sdělil.“

Pospíšil vykonával funkci děkana před Růžičkou a vyvedl fakultu z nejhlubší krize, která nastala, když se v roce 2009 provalily aféry s rychlostudenty. Současného děkana opakovaně kritizuje. „Své rozdílné názory na vedení fakulty jsem vyjádřil tím, že jsem se školou letos na jaře ukončil pracovní poměr. Na druhou stranu nevidím důvod, proč bych jako ministr spravedlnosti nemohl zasedat ve vědecké radě právnické fakulty,“ konstatoval Pospíšil. „Možná to souvisí s mým vyjádřením v rozhlase, kde jsem uvedl, že se budu na příští vědecké radě ptát, proč bylo zrušeno jen 12 diplomů. Ale to je jen spekulace,“ poznamenal ministr.