Demonstrační mumraj skončil slovními potyčkami před vládou

Praha – Protesty proti Romům se dnes ze Šluknovského výběžku přesunuly do Prahy. Proti diskriminaci naruby přijelo na Palackého náměstí demonstrovat několik desítek lidí z Varnsdorfu. Jejich protest tady a později u Úřadu vlády provázely slovní přestřelky s lidmi, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s rasismem a sociálním vyloučením. Nasazeny byly desítky policistů, kteří udržovali obě skupiny od sebe. Z každého tábora byl zadržen jeden muž.

Demonstrační rej dnes začal protestem proti rasismu a sociálnímu vyloučení

S téměř hodinovým zpožděním začal kolem 14:00 na Palackého náměstí protest proti rasismu a sociálnímu vyloučení. Akce, na kterou přišlo asi 60 lidí, měla podle organizátorů demonstrovat nesouhlas se shromážděním varnsdorfských svolaným na totéž místo na čtvrtou hodinu odpolední. „Tahle akce by měla být snahou o to, aby byl slyšet jiný hlas než hlas organizovaných rasistů, neonacistů a xenofobů,“ uvedl jeden z organizátorů demonstrace proti rasismu ze sdružení Alerta. Aktéři se během své akce na náměstí vyjadřovali proti rasismu, mezi stromy vyvěsili transparenty s nápisy „Když se chudí perou, mocní se smějí“, „Viníci nesídlí v ubytovnách, ale ve vládě a v realitkách“ nebo „suď činy, ne rasy“. Umožnili také promluvit do megafonu lidem s opačnými názory.

Už před 15:00 ale na místo dorazila skupina lidí vedená hlavním organizátorem severočeských protestů Lukášem Kohoutem oblečeni v bílých tričkách s nápisem „Přežili jsme Varnsdorf, přežijeme všechno“. Mezi oběma skupinami došlo k verbálním střetům. Policie je proto oddělila kordonem. Varnsdorfským vymezila policie prostor v horní části náměstí, účastníci protestu proti rasismu zůstali v dolní části. Účastníky protiromské demonstrace nejvíce rozlítily transparenty „Náckové pryč z Prahy“ a „Stop náckům“. Odmítli, že mají cokoliv společného s neonacismem nebo s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Jako první ale na shromáždění promluvil jeden z místopředsedů DSSS, přívrženci strany byli i mezi organizátory.

„Těm lidem tady jde o to, aby si toho vláda všimla a začala problém Šluknovského výběžku konečně řešit,“ řekl novinářům hlavní organizátor severočeských protestů Lukáš Kohout. Se slovní přestřelkou se podle něj dalo počítat, riziko fyzického napadení ze strany Varnsdorfských vyloučil. Přítomní na protiromské demonstraci mohli také podepisovat petici proti snížení trestu romskému útočníkovi, který v Krupce na Teplicku loni zbil, okradl a znásilnil dvanáctiletého chlapce z dětského domova.

Po skončení akce na náměstí se Varnsdorfští vydali se souhlasem pracovníků magistrátu na předem neohlášený pochod k sídlu vlády, jejich odpůrci je následovali po druhém břehu. Policie držela oba tábory od sebe, na mostě Legií se ale skupina asi deseti anarchistů pokusila dostat k protiromským demonstrantům. Museli proto zasáhnout těžkooděnci. Podobné incidenty se staly také u Karlova mostu a v ulici U Lužického semináře, kde se anarchisté pokusili „stávkou vsedě“ zatarasit ulici.

Slovními potyčkami před Úřadem vlády celá akce vyvrcholila. Na volání „Problémem je rasismus“ Varnsdorfští odpovídali „Nejsme rasisti, chceme jenom právo“, což bylo posléze přehlušeno pokřikem „Kohout krade“, kterým anarchisté reagovali na vůdce protiromských protestů Lukáše Kohouta. Na jediném pokřiku se oba tábory shodly, a to „Práci pro Romy“. Kolem 18:00 přijel pro Varnsdorfské autobus a protest skončil.

Na zadržené 1:1

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové byli zadrženi celkem dva lidé. Třiadvacetiletý mladík byl předveden poté, co na Palackého náměstí provolával rasistická hesla, může být obviněn z šíření nenávisti vůči skupině obyvatel. Čtyřiadvacetiletého anarchistu pak policie zadržela, když se pokusil narušit pochod Varnsdorfských k sídlu vlády. Na akci dohlížely kromě antikonfliktního týmu i desítky policistů a speciální pořádkové jednotky.

Organizátor protiromského protestu Kohout na závěr uvedl, že protesty budou pokračovat v neděli na severu Čech, a navzdory proklamacím a distancování se od extremistů z počátku dnešního demonstračního dění poděkoval DSSS za podporu.