Ministerstvo dopravy špatně vybíralo právníky

Brno – Ministerstvo dopravy chybovalo při výběru právníků pro konzultace o privatizaci Letiště Praha a dalších otázkách. Ve svém pátečním rozhodnutí to potvrdil Nejvyšší správní soud (NSS), když zamítl stížnost ministerstva proti pokutě, kterou mu vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Sankci ve výši 50 000 korun již v lednu potvrdil Krajský soud v Brně.

Podle ÚOHS ministerstvo zakázku v rozporu se zákonem rozdělilo na čtyři menší, aby se vyhnulo nutnosti vyhlásit výběrové řízení. Krajský soud v lednu potvrdil, že právní služby spolu souvisely, a tak měly tvořit jednu zakázku. Kdyby prý soud připustil takový přístup k výběru právních služeb, došlo by k „atomizaci“ zakázek na jednotlivé dílčí případy a úkony, řekl tehdy soudce Petr Šebek.

Ministerstvo hájila advokátní kancelář Havel&Holásek. Její zástupce Aleš Roztočil v lednu u krajského soudu tvrdil, že antimonopolní úřad dospěl k nesprávným závěrům. Podle něj ve skutečnosti šlo o několik oddělených právních služeb.

Privatizace letiště se nakonec nekoná

Na právní poradenství v souvislosti s plánovanou privatizací letiště uzavřelo ministerstvo v roce 2005 několik samostatných smluv s odměnami v řádu statisíců korun. V součtu však služby překročily dvoumilionovou hranici pro vyhlášení výběrového řízení. Podle ÚOHS tyto smlouvy na sebe navazují jak časově, tak i věcně, mají dokonce prakticky totožné preambule.

Prodej pražského letiště s očekávaným výnosem kolem 100 miliard korun se nakonec neuskutečnil. Poslanecká sněmovna loni prosadila zákon, podle kterého má letiště zůstat ve vlastnictví státu. Vláda poté schválila plán spojení letiště a skupiny Českých aerolinií do nově vznikajícího Českého aeroholdingu.