75 – Havel oslavil narozeniny v DOXu

Praha - Velký večírek s koncertem na oslavu pětasedmdesátin dnes v Praze uspořádali přátelé pro bývalého prezidenta Václava Havla. Havlovi, který se letos dlouhou dobu zotavoval po nemoci, přáli jeho blízcí a kamarádi hlavně zdraví. Do Centra současného umění DOX mu přinesli také spoustu dárků, například bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrigtová mu darovala starožitný americký kompas vyvedený ve zlaté barvě.

K pozoruhodným dárkům patřila také slivovice, kterou v roce 1973 vlastnoručně vypálil a dnes Havlovi přinesl proslulý cestovatel Miroslav Zikmund. K ní přidal dráp ze lvice - prý proti současným „predátorům“. Častým darem bylo také pravé šampaňské. Havla doprovázela manželka Dagmar a její dcera Nina, přišel také bratr Ivan s manželkou. Soukromá oslava začala krátkými proslovy Havlovy manželky Dagmar, Albrightové a podnikatele Zdeňka Bakaly, který je spoluorganizátorem narozeninového večírku.

Soukromá oslava začala krátkými proslovy Havlovy manželky Dagmar, někdejší americké ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightové a podnikatele Zdeňka Bakaly, který je spoluorganizátorem narozeninového večírku. Promluvil takéHavel: „Děkuji především vám všem, kteří jste přišli.“ Poté začal první hudební vstup v podání skupiny Melody Makers a Ondřeje Havelky.

Madelaine Albrightová: „My jsem byli opravdu hrdí na to, že Václav Havel byl zvolen prezidentem republiky. Je jeden z mých nejlepších přátel. Nikdy jsem si nemyslela, že toto bude možné. Vašku, všechno nejlepší.“ 

Karel Schwarzenberg: „Přeju mu pevné zdraví a doufám, že dnes vypozoruje, kolik lidí ho má rádo.“

Pavel Rychetský„Já Václavovi s ohledem na to, kolik je jemu a kolik je mně, můžu přát to, co v našem věku víme, že je největší hodnotou - zdraví, štěstí a lásku.  Pevně věřím, že se mu dostane i toho zdraví, nejenom toho štěstí a lásky.“

V DOXu, který byl slavnostně vyzdoben svíčkami a bílými tulipány, slavili Havlovi nejbližší z rodiny, kamarádi z disentu, umělci, velvyslanci, současní i bývalí politici a další zástupci veřejného života. Nechyběli například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Mezi desítkami hostů byl Havlův bratr Ivan s manželkou, dcera Dagmar Havlové Nina, architektka Eva Jiřičná, velvyslanci v Rusku a Británii Petr Kolář a Michael Žantovský, výtvarník David Černý, hudebník Michal Kocáb, spisovatel Ludvík Vaculík, herci Jiří Bartoška, Jiří Lábus a Oldřich Kaiser,  polský disident Adam Michnik a hudebníci z kapel The Plastic People of the Universe a Garage, které by měly na oslavě zahrát.

  • Dagmar Havlová autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2919/291803.jpg
  • Michal Horáček autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2919/291804.jpg
  • Jiří Stivín zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2919/291806.jpg
  • Milan Lasica a Magda Vašáryová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2919/291807.jpg

Havel se narodil 5. října. Politik, dramatik a spisovatel je jedním ze symbolů pádu komunismu a ve světě je znám jako bojovník za lidská práva. V posledních měsících se společenského života víceméně stranil, protože byl zesláblý a obtížně se zotavoval po březnovém zánětu dýchacích cest. V uplynulých týdnech odpočíval na chalupě v Hrádečku u Trutnova, venkovský vzduch mu prospěl. Nyní už má v plánu několik pracovních akcí.