Tři expremiéři si zoufali nad neduhy české politiky

Praha - V Otázkách Václava Moravce dnes hned tři bývalí premiéři uvažovali nad tím, jak vyléčit českou politiku i ekonomiku. Místopředseda Senátu Petr Pithart vidí problém v tom, že vláda a opozice nejsou ochotny ke kompromisu, a reformy tak nemají šanci do budoucna uspět. Miloši Zemanovi chybí v politice sjednocující idea a Jiřímu Paroubkovi vize.

„To, co chybí české politice, je vize. Ta vize je v práci pro lidi,“ prohlásil Paroubek, který vedl českou vládu v letech 2005 až 2006. Současný poslanec pak ve studiu svou politickou vizi popsal jako evropský sociální stát, ke kterému patří solidarita. Poslední vlády zkritizoval za to, že nemají strategii v oblasti hospodářského růstu nebo rozvoje hospodářsky zanedbaných regionů. Jako příklad zmínil Šluknovsko. Současní politici „bez vize“ sem pouze posílají policisty. „Na bodácích se ale dlouho sedět nedá,“ poznamenal Paroubek.   

Miloš Zeman, který zastával premiérský úřad v letech 1998 až 2002, zase nevidí v současné politice sjednocující ideu. „Něco, co by spojovalo i tu rozumnou opozici i tu rozumnou vládu,“ řekl. 

Petr Pithart, premiér v letech 1990 až 1992, pak vyzval politiky, aby byli daleko otevřenější kompromisům. „Já vím, že je těžké se s opozicí dohodnout, ale to je povinnost vlády. Když dělá takové reformy, tak musí tak dlouho vyjednávat, až se průnik najde a něco z reforem zůstane zachováno. Obávám se, že tomu tak po volbách nebude,“ uvedl Pithart. 

Zeman: Já chci cibuli

Sám Zeman prohlásil, že reformy jsou zapotřebí, ovšem otázkou prý je, jaké: „Jestli to jsou jenom tupé účetní škrty a zdražování, nebo odvaha jít na vyloženě nepopulární kroky, jako je třeba progresivní zdanění.“ 

„My směřujeme k hrušce a já chci cibuli. Cibule znamená, že máte silnou střední třídu, málo chudých a relativně málo bohatých. Hruška znamená, že máte o něco více bohatých, pak máte podvyživenou střední třídu a pak máte velkou sociální skupinu, to jsou lidé, kteří ztratili naději, že se propracují do vyšších pater. Ta ztráta naděje je v sociálním vyloučení to nejhorší. Proto jsem pro přímé daně a jejich progresi, proto jsem pro velmi nepopulární opatření zvýšit celkovou daňovou kvótu,“ vysvětloval. 

Paroubek se Zemanem se pak shodli, že ekonomické situaci by mohly pomoci investice. Podle Zemana je ale problém v tom, že současní politici dávají vyšší podíl z vysokého státního deficitu na spotřebu a ne na investice. „Stát potřebuje investovat, veřejná spotřeba klesá, budou klesat veřejné investice v příštím roce, dalším tématem bude státní rozpočet. Takže já nevím, na čem chce ministr Kalousek udělat ten hospodářský růst,“ dodal Paroubek.

Pithart v Senátu končí, Zeman bude veslovat a Paroubek vydává paměti 

Všichni tři expremiéři se v Otázkách Václava Moravce rozpovídali i o nejbližší budoucnosti. Petr Pithart, který byl třikrát po sobě zvolen do Senátu, prohlásil, že počtvrté už kandidovat nebude. Senátní volby se přitom mají konat příští rok. „Opravdu to stačí, třikrát po sobě zvolen, v přímých volbách jsem porazil kandidáty ODS. Končím,“ řekl jasně nynější místopředseda Senátu. 

Miloš Zeman poděkoval Pithartovi za jeho práci v Senátu a pak dodal: „Pokud jde o mě, já zítra, bude-li babí léto, vyjíždím opět na svůj nafukovací člun na Vysočinu, kde si budu pěkně veslovat. Já mám totiž jachtu, pane Moravče, jachtu, která mě stála 2 tisíce korun, je nafukovací a na tom 90hektarovém rybníku se velice dobře vyjímá.“ 

Paroubek politoval, že český Senát ztrácí takovou osobnost, jakou je Pithart. Poté avizoval křest své nové knihy: „Zítra mám křest knihy pamětí pod názvem: Plnou parou v politice. Takže uzavírám určitou etapu života a uvidíme, jestli ještě napíšu druhou knihu.“