Zrušit IZIP jen tak nepůjde - akcie skončily ve Švýcarsku

Praha - Kontroverzní projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) - elektronické zdravotní knížky IZIP - se dál komplikuje. Majitelé IZIPu, europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, totiž své podíly přenechali neznámé švýcarské společnosti, která tak bude mít na IZIP v budoucnu podstatný vliv. Kdyby se totiž rozhodla správní rada VZP celý projekt, který spolykal už víc jak miliardu korun, zrušit, musí mít souhlas právě této firmy. Na vše přišli Reportéři ČT, správní rada VZP ani ministr zdravotnictví o ničem nevěděli.

Správní rada VZP se rozhodla dát projektu IZIP poslední šanci - ve dvou krajích chce spustit zkušební provoz. Kdyby nefungoval, celý projekt by byl definitivně zastaven. „Skutečně se může stát to, že ten projekt celý stopneme, než abychom do něj dál pumpovali peníze,“ uvedl člen správní rady VZP, poslanec TOP 09 Jan Farský.

Majoritní podíl 51 procent drží VZP v IZIP od srpna. Jenže 49 procent IZIPu ale vlastní švýcarská firma eHI eHealth International. Kdyby VZP chtěla projekt IZIP stopnout, musí mít souhlas této firmy. Jinak by hrozilo riziko arbitráže.

A jak švýcarská firma k akciím IZIPu přišla? Zakladatelé IZIP, europoslanci Cabrnoch a Ouzký, místo aby své akcie prodali zpět VZP, přenechali je právě eHI eHealth International, podle Cabrnocha zadarmo. Oba europoslanci také tvrdí, že své akcie předali Švýcarům proto, aby projekt nemohl být zastaven. To znamená, že VZP bude muset v IZIPu pokračovat, i když by zkušební projekt skončil neúspěchem. Dnes IZIP stojí pojišťovnu minimálně dvacet milionů měsíčně. Kde část peněz skončí, je nejasné. „Přistoupil jsem na předání akcií firmě, která je ochotna garantovat, že smluvně zaváže VZP k tomu, že to bude dál rozvíjet, to si myslím, že je hodně důležité,“ domnívá se Cabrnoch.

O tom, že VZP teď vlastní IZIP společně se švýcarskou firmou, správní rada pojišťovny ani ministr zdravotnictví nevěděli. „Nechápu vůbec, proč někdo takhle postupoval a velmi mi to vadí, že tu informaci jsme nevěděli,“ prohlásil poslanec za TOP 09 a člen správní rady VZP Jiří Skalický.

Vlastnická struktura IZIP
Zdroj: ČT24

Reportéři ČT pátrali, co je společnost eHI eHealth International zač. Podle výpisu ze švýcarského obchodního rejstříku byla firma založena před pár týdny, na konci srpna, s minimálním povinným vkladem 100 tisíc švýcarských franků a jediným členem představenstva, Erwinem Zurfluhem. Ten figuruje zároveň v dalších 36 společnostech jenom ve Švýcarsku. Samotná eHI eHealth International sídlí v Curychu na prestižní adrese Bellevue place 5, ovšem nemá ani telefonní číslo, ani mail, fax nebo webové stránky. Jako předmět svého podnikání má uvedeno správa, držení a přeprodej majetku. „Pro mě je to jasný partner, jasný vlastník, předpoklad standardních vztahů. Takže já myslím, že není důvod být znepokojen, že vlastníme něco společně se švýcarskou firmou,“ vyjádřil se k tomu šéf VZP Pavel Horák.

Elektronická zdravotní knížka měla přinést úspory a více informací o pacientech. Z šesti a půl milionů pacientů ho ale užívala jen necelá třetina, lékaři do něj zapisovali údaje nikoli systematicky, ale nahodile. IZIP byl problematický už od samotného počátku. Cabrnoch a Ouzký projekt vymysleli, když byly členy poslaneckého zdravotního výboru, který VZP kontroluje. Cabrnoch dokonce figuroval v její správní radě. Na IZIP dostali od VZP smlouvu bez výběrového řízení.