Popálená Natálka absolvovala další operaci

Ostrava - Čtyřletá Natálie Siváková, těžce popálená při útoku žhářů ve Vítkově, absolvovala další operaci. Při zákroku, který trval čtyři hodiny, jí lékaři rekonstruovali prsty a předloktí pravé ruky, kterou kvůli stahujícím se jizvám už téměř nemohla používat. Upravili ji také jizvu na krku, která ji omezovala v pohybu. V ostravské fakultní nemocnici ji tentokrát operovala specialistka na chirurgii ruky z Vysokého nad Jizerou Alena Schmoranzová.

„Po určitém úsilí, které bude muset vyvinout celá rodina, to znamená pečlivé dlahování, nosení rehabilitačních pomůcek, tak má šanci, že úchop bude lepší,“ uvedla Schmoranzová. 

Natálie byla zraněna při rasově motivovaném žhářském útoku na dům obývaný početnou romskou rodinu na jaře 2009. Soud za to potrestal čtveřici útočníků tresty od 20 do 22 let vězení. Všichni si podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Soud ho obdržel v červenci a během zhruba tří měsíců by měl rozhodnout. Téměř všechna dovolání soudci rozhodují bez veřejného jednání, drtivou většinu jich odmítnou. Teoreticky však mohou již pravomocný rozsudek zrušit a vrátit případ k novému projednání. Stává se to ale výjimečně.

Útok podle verdiktu spáchali čtyři útočníci. David Vaculík a Jaromír Lukeš si mají odpykat 22 let ve vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali dvacetiletý trest. Všichni čtyři byli odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a poškozování cizí věci.

Tehdy ani ne dvouletá Natálie byla popálena na 80 procentech těla a přišla o tři prsty na rukou. Přežití je dílem štěstí a špičkové lékařské péče.