Vnitro chce zastavit činnost Svobodným - Mach se brání

Praha - Neparlamentní Straně svobodných občanů bude možná ministerstvem vnitra pozastavena činnost. Uvedl to server iDNES.cz. Důvodem jsou nedostatky darovacích smluv. Předseda partaje Petr Mach to považuje za absurditu a dodává, že Svobodní už všechny nedostatky opravili. Nejistá je budoucnost i dalších stran.

Poslanecká sněmovna navrhla Svobodným pozastavit činnost už v květnu. Ve výroční zprávě strany byly objeveny nedostatky. Předložené kopie darovacích smluv totiž nebyly úředně ověřené.

Svobodní se hájí tím, že do výroční zprávy dali originály. „S ohledem na to, že šlo o prkotinu a že byly ověřené kopie darovacích smluv do zprávy doplněny, považoval bych za absurdní, kdyby vláda navrhla soudu pozastavení činnosti. Nejvyšší správní soud by i s ohledem na předchozí řízení v podobných kauzách mohl sotva návrhu vyhovět, když je výroční finanční zpráva doplněná a když původní nedostatek byl malicherný,“ myslí si předseda strany Petr Mach.

Ze seznamu unikla DSSS

„Ten proces se zkrátka už rozběhl, a i když jsme vše doplnili, bylo to po termínu. Věřím tomu, že pozastavení činnosti naší strany se k Nejvyššímu správnímu soudu vůbec nedostane,“ doufá místopředseda Svobodných Radim Smetka.

Dalšími kandidáty na pozastavení činnosti jsou například Hnutí za telefonování zdarma nebo hnutí nesoucí jméno Viktora Koženého - Občanská federální demokracie. Ze seznamu naopak unikla Dělnická strana sociální spravedlnosti vedená Tomášem Vandasem.