ČSSZ chce pořídit 15 tisíc počítačů pro 9 tisíc zaměstnanců

Praha - Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vypisuje veřejnou zakázku za 190 milionů korun. Plánuje pořídit 15 000 monitorů, počítačů a klávesnic a má přitom necelých 9 000 zaměstnanců. Uvedla to dnes TV Prima. ČSSZ se k zakázce nevyjádřila, odkázala na ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Podle MPSV počítače určitě využití najdou. Používat je mají lidé na ministerstvu, ale i například na úřadech práce. „Pro necelých 28 000 zaměstnanců, kteří jsou zaměstnáni v rámci resortu MPSV,“ řekla televizi mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Dodala, že ČSSZ končí dodavatelská smlouva v letošním roce, výběrové řízení by i tak vypisovala.

Podle Vojtěcha Razimy ze společnosti Acta non verba je zakázka velmi prapodivná. „Zaprvé, vypisuje ji ČSSZ a kupuje 15000 počítačů, přitom má jenom něco kolem 8 500 zaměstnanců,“ dodal. Podle něj mělo zakázku vypsat přímo MPSV. Domnívá se, že ministerstvo, jako nadřízený orgán několika dalších institucí, by určitě lépe vědělo, co potřebují ostatní složky.

Televize připomněla, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) před třemi měsíci zjistil, že ČSSZ chybovala v tendru na zapůjčení tiskáren a kopírek.