Za brutální vraždu v Domažlicích padl třicetiletý trest

Praha - Dvaačtyřicetiletý Aleš Kaleja půjde za vraždu šestapadesátiletého majitele bazaru v Domažlicích s konečnou platností na 30 let do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, muže poslal do věznice se zvýšenou ostrahou. V odvolacím jednání zmírnil srpnový verdikt Krajského soudu v Plzni, který mu uložil doživotí. Recidivista srazil muže na zem a opakovaně mu dupal na hlavu. V době činu byl pod vlivem drog. Dnešní rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Již několikrát trestaný Kaleja přišel loni 12. listopadu do obchodu nedaleko náměstí. Nejprve srazil majitele pěstí na zem, pak mu opakovaně dupal na hlavu, zejména na čelo. Muž utrpěl mnohačetná zranění lebky. Zemřel poté, co mu otevřenou ranou na hlavě vyhřezla část mozkové tkáně.

Kaleja, který byl v době činu pod vlivem pervitinu, dříve u soudu popřel, že muži dupal na hlavu. Připustil pouze, že se nepohodli. Při šarvátce prý praštil majitele obchodu pěstí, až muž spadl hlavou na polici. Pak dostal Kaleja podle svých slov epileptický záchvat a při pádu strhl na majitele bazaru radiátor. Znalci jeho verzi vyloučili.

„Je nesporné, že nebylo možné zvažovat jiný trest než výjimečný,“ prohlásila předsedkyně odvolacího senátu Jaroslava Maternová. Soudy ho muži udělily kvůli surovosti a brutalitě útoku. Znalci zároveň uvedli, že Kaleju není možné napravit. Sama tato okolnost však podle soudkyně neopravňuje uložení doživotí.

Kaleja chtěl peníze i vždy předtím

Prvoinstanční senát totiž neuznal, že šlo muži při vraždě o peníze - tedy že měl zavrženíhodnou pohnutku. Připustil, že se událost mohla stát tak, jak ji popsal Kaleja. Ten uvedl, že ho chtěl majitel bazaru vyhodit z obchodu ven, a on nepřiměřeně zareagoval. Podle Maternové plzeňský soud udělal chybu. Již Kalejovy minulé zločiny podle ní vždy měly finanční motiv. Odvolací senát však nemohl toto pochybení napravit, státní zástupce se neodvolal.

Kaleja naopak i ve svém odvolání tvrdil, že je nevinný. „Rozhodně jsem nešel do bazaru oloupit majitele,“ uvedl. Obchodníka prý lituje, tímto způsobem by nikdy nikoho nezabil. „Nemám na to povahu,“ dodal. Muž byl trestán za přečiny a krádeže už jako mladistvý, v roce 1990 byl poprvé odsouzen za loupež k tříletému trestu. Následovaly další tři pobyty ve vězení opět za loupeže. Mezi tresty pobyl na svobodě maximálně pár měsíců. Od roku 1990 strávil za mřížemi celkem přes 20 let.