Za odvoláním Fuksy stojí boj uvnitř ODS, prohlásil Tluchoř

Praha – Odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy premiérem Petrem Nečasem vnímá středočeská regionální buňka ODS, jejíž je Fuksa členem, za vnitrostranický boj. Vyplývá to ze stanoviska, které dnes v podvečer tlumočil Petr Tluchoř. Středočeskou organizaci sice fakticky vede Petr Bendl, ale ovládá ji Tluchoř - někdejší šéf poslanců ODS a nynější vnitrostranický oponent premiéra a předsedy ODS Petra Nečase. Podle jeho slov jde z Nečasovy strany pouze o snahu ovlivnit nadcházející regionální sněm, kde se bude mimo jiné volit také vedení. Bendl o pár chvil později po Tluchořově brífinku prohlásil, že nejde o postoj středočeské ODS, ale pouze osobní stanovisko.

„Členové regionální rady středočeské ODS zásadně nesouhlasí s odvoláním Ivana Fuksy z postu ministra zemědělství. V tuto chvíli pro tento akt neexistují žádné odborné důvody, považujeme to za hrubý zásah do středočeské ODS a pokus ovlivnit nadcházející volbu vedení regionu…,“ prohlásil Tluchoř na tiskové konferenci. Ivana Fuksu označil za jednoznačně úspěšného ministra zemědělství, „jehož práce je důležitá pro vítězství ODS v krajských volbách.“

„Já si nedovedu představit, že by někdo svéprávný a gramotný ze středočeského regionu takovou nabídku přijal,“ uvedl Tluchoř na dotaz, zda by se Fuksovým nástupcem mohl stát právě Petr Bendl. Bývalý šéf poslanců ODS také před brífinkem upozornil, že se mu nepodařilo sehnat stanovisko předsedy regionální buňky Petra Bendla, ten o pár chvil později Tluchořovým slovům sebral oficiální punc konstatováním, že nejde o postoj středočeské ODS. „Petr Tluchoř mluví sám za sebe, nikoliv za regionální ODS. Stanovy ODS jasně říkají, že za regionální sdružení mluví předseda regionu, a tím Petr Tluchoř není,“ uvedl ve zprávě pro Českou tiskovou kancelář (ČTK) Bendl.

Nečas po Fuksově odvolání novinářům řekl, že jeho důvody k tomuto kroku nejsou osobní, ale politické. „Jako předseda vlády jsem s ním dlouhodobě nespokojen,“ prohlásil premiér. Přesto Fuksa prohlásil, že od něj v nedávných rozhovorech Nečas požadoval, aby se distancoval od Tluchoře, Fuksa to však podle svých slov odmítl. „Řekl jsem mu, že se nebudu distancovat od žádného Středočecha… Já to jednoznačně vnímám jako snahu ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách,“ prohlásil po svém odvolání a na tiskové konferenci pak po Tluchořově boku dodal: „Není dovoleno v tuto chvíli v ODS zastávat vlastní názor, který je odlišný od názoru premiéra.“

Koaliční partneři se v názoru na Fuksovo dovolání rozcházejí

Koaliční partneři mají rozdílné názory na rozhodnutí premiéra o Fuksově odvolání. Na rozdíl od Nečase, který svůj krok zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností s prací ministra, je ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek přesvědčen, že Fuksa byl ve své funkci kompetentním. „To je absurdní argument, ani premiér netuší, co navrhnu,“ reagoval Kalousek na Nečasova slova, podle kterých Fuksa na vládě například málo hájil postoj ODS k pokračování výběrového řízení na likvidaci starých ekologických škod v řádu desítek miliard korun.

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo: „Jde o střet Petra Nečase s Ivanem Fuksou, coby představitelem jednoho křídla středočeské ODS. Ale obecně platí, že ministerský předseda nemůže spolupracovat ve vládě s ministrem, kterému nedůvěřuje, ať už z důvodů věcných, které se týkají naplňování jeho ministerské role, nebo politických.“

Menší koaliční strana - Věci veřejné - považuje odvolání ministra zemědělství „jako svrchované rozhodnutí premiéra“. „Od změny ve vedení resortu zemědělství si slibujeme věcnější přístup k zemědělství a českým lesům. Krok premiéra bereme na vědomí. Vůči Ivanu Fuksovi je postoj Věcí veřejných dlouhodobě známý a konzistentní,“ připomněla mluvčí strany Radka Hrstková, že VV požadovaly Fuksovo odvolání už na jaře.

„Ministři budou vnímáni jako nesvéprávné loutky. Místo kompetentního politického týmu, připraveného a schopného řešit problémy země, se vláda mění na skupinu soupeřících mocenských smeček, soustředěných kolem Nečase, Kalouska a (šéfa sněmovní frakce VV) Víta Bárty,“ uvedl šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho kolega ve sněmovně a středočeský hejtman David Rath na informace o výměně v čele ministra zemědělství reagoval slovy, že se jedná o přechod z bláta do louže. Pravděpodobný nový ministr Petr Bendl podle něj nemá k vedení resortu kvalifikaci, ostatně stejně jako ji neměl dosavadní ministr Fuksa. „Pan Bendl toho ví o zemědělství asi tolik jako já,“ řekl novinářům lékař Rath.