ČT: Klaus ve čtvrtek jmenuje Bendla ministrem

Praha – Podle informací České televize jmenuje zítra prezident ministrem zemědělství Petra Bendla. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes uvedl, že jméno nového člena kabinetu, který nahradí odvolaného Ivana Fuksu (ODS) už má, vládě jej ale neřekl. Hrad informoval, že prezident Václav Klaus jmenuje nového ministra zítra v 15:00.

Za Nečase se postavilo třináct ze čtrnácti regionálních předsedů ODS. Ve společném prohlášení uvedli, že plně respektují právo premiéra vybrat si do vládního týmu ministry podle vlastního uvážení. Kritickou reakci bývalého šéfa poslanců Petra Tluchoře, že odvolání Fuksy je hrubý zásah do středočeské ODS, naopak považují za nešťastnou: „Vnímáme to jako krok, který směřuje více k dělení ODS než k jejímu sjednocování.“ 

Tluchoř na to reagoval slovy, že ODS pokusy omezit vnitrostranickou debatu škodí. „Jsem přesvědčen, že vyjádření názoru ODS nerozděluje, naopak ji rozdělují pokusy zakázat jakoukoli vnitrostranickou debatu. Přičemž právě ve svobodné diskusi vždy byla největší přednost a síla ODS,“ reagoval Tluchoř. Zdůraznil, že středočeské ODS nikdo nemůže brát její názor na odvolání Fuksy. „Nejde o žádné nešťastné prohlášení, ale o legitimní, jednoznačně většinové stanovisko čelných představitelů středočeské ODS,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Vyjádření regionálních předsedů ODS:

„Pokud Petr Nečas usoudil, že další spolupráce s Ivanem Fuksou není z jakéhokoli důvodu možná, je jeho nezadatelným právem provést na postu ministra personální změnu. Jsme přesvědčeni, že ministři nominovaní ODS zastupují ve vládě stranu jako takovou a ne pouze svá regionální sdružení, či dokonce jednu část jednoho regionální sdružení.“

Jediný, kdo se pod prohlášení nepodepsal, je předseda královéhradecké krajské ODS Ivan Adamec. „Vzhledem k tomu, jak se pan premiér rozhodl, tak nevidím důvod, proč se k jeho rozhodnutí vyjadřovat. Nevím nic o důvodech. Odvolat ministra je výlučnou pravomocí premiéra. Ať si vybere ministra, jakého chce,“ řekl serveru Novinky.cz.

Předseda vlády v úterý poměrně překvapivě navrhl odchod ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) a prezident Václav Klaus mu v podstatě okamžitě vyhověl. Premiér svůj krok zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností s ministrovou prací, Fuksa za odvoláním vidí vnitrostranické spory před blížícím se kongresem ODS.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)