Kubiceho mise: Odvrátit odchod vyšetřovatelů velkých kauz

Praha – Protikorupční policie se potýká s masivním odchodem zkušených vyšetřovatelů do soukromé sféry, v současnosti jednotu opouští asi 10 policistů. Někteří jdou do důchodu, jiní do civilu. Chybí jim peníze, spolupracovníci a postrádají také podporu policejního vedení. Podle serveru Česká pozice nyní odchází například vyšetřovatelé korupčních kauz Opencard či Pandur. Ministr vnitra Jan Kubice se proto chce s vyšetřovateli sejít a pokusit se je přemluvit, aby zůstali. Od začátku roku do konce září odešlo nebo o odchod požádalo celkem 1990 policistů.

Kubice se na schůzkách s vyšetřovateli dohodl s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který odchody zkušených policistů pokládá za vážný problém. „Vidím to jako ztrátu a osobně mne to znepokojuje,“ komentoval odchody zkušených policejních důstojníků z poslední doby předseda vlády. Osobně prý kauzy, na kterých pracovali, pokládá za velmi závažné a byl by nerad, kdyby jejich šetření skončilo „do ztracena“.

Ministr Kubice se zatím sešel s odcházejícím vyšetřovatelem Pandurů Františkem Zahálkou. „Snažil jsem se ho přesvědčit, aby u policie zůstal. V případě, že nezůstane, tak jsem mu nabídl místo na ministerstvu vnitra,“ uvedl Kubice, který se navíc chystá jednat i s policejním prezidentem. Toho odchody mrzí, odmítá ale, že by za nimi stály tlaky na vyšetřování případů nebo že by toto vyšetřování ohrozily. Aby to policisty netáhlo pryč, stačily by podle Petra Lessyho tři věci - stabilizace policie, aby nebyly reformy každý rok, stabilní počty policistů a odpovídající rozpočty.

Pandury, Tatrovky, Opencard, Dohnal…

K poslednímu říjnu opustí Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) elitní detektiv Zdeněk Ondráček, který vedl mimo jiné vyšetřování kauzy Opencard či záležitostí týkajících se prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala. Podplukovník Ondráček u policie působil více než 22 let, nyní směřuje do soukromé sféry.

Policie
Zdroj: ČT24

Ze stejného protikorupčního útvaru odchází plukovník Petr Vincenz, který od začátku letošního roku na odboru závažné hospodářské trestné činnosti vedl oddělení operativy. Vincenz u policie slouží patnáctý rok a nyní rovněž hledá uplatnění v soukromém sektoru. Ondráček s Vincenzem rozšiřují řady zkušených a vysoce postavených policistů zabývajících se korupcí, kteří se rozhodli odejít do civilu. Důvodem, proč podali výpověď, nejsou jen nízké platy, ale hlavně to, že jim údajně není umožněno efektivně vyšetřovat korupční kauzy.

Vedení protikorupční policie je nicméně přesvědčeno, že vyšetřování kauz se odchody detektivů nezpozdí. Vyšetřovatelé ale optimismus nesdílejí a navíc si stěžují, že vyšetřovací týmy jsou kolikrát jen dvoučlenné či dokonce jednočlenné a chybí jim jakékoli další personální zázemí. Vyšetřovatelé jsou tak zavaleni tisícistránkovými spisy, které musejí procházet, namísto aby postupovali ve vyšetřování.

Odchody se množí, kauzy stojí

Odchody Ondráčka a Vincenze od policie nejsou ojedinělé, už dříve vyvolal pozornost odchod detektiva Františka Zahálky, který byl delší dobu na nemocenské a žádost o odchod podal k 30. listopadu. Potvrdily se tím spekulace, že vyšetřovatel korupční aféry související s nákupem obrněnců Pandur není v práci spokojen. Bezpečnostní experti jsou přesvědčeni, že policii opouští člověk znalý komplikovaného případu, jenž sahá do nejvyšších pater české politiky a byznysu. Podle deníku Právo byla pravděpodobným důvodem Zahálkova odchodu. Policejní inspekce, jež se snažila zjistit, jak uniklo jméno korunního svědka případu s chráněnou identitou – Rakušana Stephana Szücse –, prohledávala i detektivovu kancelář. Krátce poté odešel Zahálka na nemocenskou.

Policii chce opustit také Petr Krömer, šéf vyšetřovacího týmu, který se zabýval nákupem nákladních vozů Tatra. Roli v Krömerově rozhodnutí o odchodu údajně sehrála dle MF Dnes Bezpečnostní informační služba (BIS). Měla roznést zprávu o jeho neloajalitě k nadřízeným. A ti mu vyjádřili nedůvěru. „Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat“ řekl MF Dnes Krömer. Tomáš Martinec, šéf protikorupční policie, tvrdí, že vyšetřovatelův odchod zatím není oficiální.

V pracovní neschopnosti skončil podle týdeníku Respekt vyšetřovatel Jiří Mazánek, který se zabýval spornými armádními tendry z doby, kdy na ministerstvu obrany působil Martin Barták, a to včetně případu předraženého nákupu transportních letadel CASA.