Armáda nakoupila špičkové dalekohledy za 7,5 milionu

Praha - Ministerstvo obrany koupilo 11 špičkových švýcarských laserových dalekohledů Moskito za 7,5 milionu korun od společnosti Pramacom-HT, která byla jediným účastníkem tendru. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny (LN). Podle LN je na nákupu zarážející, že se soutěže nezúčastnil švýcarský výrobce dalekohledů Moskito, který má v Česku své zastoupení. Neúčast výrobce v tendru vysvětlil mluvčí ministerstva Vladimír Lukovský LN tím, že zástupci společnosti byli v době vyhlášení zakázky v zahraničí.

Účast jen jednoho zájemce v soutěži kritizují protikorupční organizace. „Na výběrovém řízení, kam se přihlásí jeden uchazeč, je něco špatně a mělo by být zrušeno,“ řekl LN Radim Bureš z Transparency International (TIC).

Pochybnosti podle LN vzbuzuje i cena armádních dalekohledů. Podle zahraničních serverů nakupuje například americké vojsko jeden dalekohled za 20.000 dolarů, tedy zhruba za 375.000 Kč. Každé jedno Moskito pro českou armádu bylo o 300.000 dražší, uvedly LN.

Jednatel vítězné společnosti se nevyjádřil

Jednatel vítěžné společnosti Pramacom-HT Jiří Oulehla se LN k soutěži nechtěl vyjádřit a nedokázal ani vysvětlit rozdíl v pořizovacích částkách. S částečným objasněním přišel až Vladimír Hrabal, který také dalekohledy Moskito do Česka dováží. „Pokud si Češi koupili 11 přístrojů, nemají nárok na množstevní slevu, tu lze uplatnit od 50 kusů výše,“ řekl novinám.

Firma Pramacom-HT se svou sesterstou společností Pramacom Prague získala od roku 2006 státní zakázky za několik stovek milionů korun. Například na konci loňského roku firmě ministerstvo vnitra přímo zadalo tendr na výpočetní techniku za necelých 30 milionů korun, dodaly LN.

Společnosti Pramacom-HT se proti informacím LN ohrazuje:

Společnost Pramacom-HT se ohradila proti informacím médií, že laserové dálkoměry Moskito, které dodala české armádě, byly předražené. Podle jednatele společnosti Jiřího Oulehly je skutečný rozdíl v ceně výrazně nižší, než 300 tisíc korun, jak uvedly LN.

„Na základě odborné metodiky výpočtu a porovnání cen přístrojů, je zřejmé, že skutečný rozdíl v ceně Moskita pro americkou armádu a ceně pro českou armádu je cca 38 tisíc korun, tedy mnohonásobně menší,“ napsal Oulehla ve svém vyjádření.

„Je pravdou, že americké ministerstvo obrany kupuje jeden přístroj Moskito GPS za zhruba 20 tisíc dolarů, avšak k ceně měly být kvůli objektivnímu srovnání přidány další položky za více než 6 000 dolarů (asi 110.000 korun),“ zdůvodnil Oulehla.

Proti informacím médií se již dříve ohradila další z firem, která laserové dálkoměry dodává. „Existuje několik typů výrobku Moskito, přičemž cena nejlevnějšího a nejdražšího se liší až o čtvrtinu,“ napsal ve vyjádření ředitel společnosti NIDES Vladimír Hrabal. Rozdíl v ceně podle něj vznikl pravděpodobně i tím, že na amerických serverech jsou ceny uvedeny bez DPH, zatímco cena výrobků je u českého nákupu uváděna včetně daně. Podle Hrabala je cena, kterou za dálkoměry armáda zaplatila, korektní. Protikorupční organizace ale navíc kritizovaly i fakt, že se soutěže o zakázku účastnil pouze jeden zájemce.

Vydáno pod