Zdravotníci ze záchranky mají naději na tučné odchodné

Praha – Senátoři dnes podle očekávání zamítli návrh zákona o zdravotních službách, který vymezuje podmínky poskytování zdravotní péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Vládní předloha míří zpět do sněmovny, v níž má většinu koalice a horní komoru zřejmě přehlasuje. Jeden reformní návrh ze Senátu se ale zřejmě ujme. Senátor a šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz totiž chce, aby záchranáři dostávali, stejně jako třeba policisté nebo hasiči, odchodné ve výši šestinásobku průměrného platu. Ministr zdravotnictví s tím souhlasí a proti není ani levicová opozice. Záchranáři by tak mohli dostávat vysoké odchodné od začátku roku 2013. Ti nejzkušenější by si přišli na víc než 200 tisíc korun.

Záchranáři chrání lidské životy stejně jako policisté nebo hasiči, proto by také měli mít stejné podmínky, myslí si šéf pražské záchranky Schwarz a navrhuje, aby lidé ze záchranky dostávali odstupné: „I zaměstnanci záchranných služeb, zejména ti, kteří jsou ve výkonu přímo ve výjezdových skupinách a na dispečinku v nepřetržitých provozech, by se měli dostat na úroveň ostatních složek.“

Na odchodné by měli nárok záchranáři, kterým je minimálně padesát let, odpracují na záchrance aspoň 15 let, a přitom jsou zaměstnaní aspoň na poloviční úvazek. Za každý odpracovaný rok by k základnímu jednoměsíčnímu odchodnému dostávali třetinu průměrného měsíčního výdělku.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Opozice není proti

Se Schwarzovým návrhem, který by se ročně týkal 600 až 700 lidí, souhlasí i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Byla by to pro ně dobrá příležitost, jak se rekvalifikovat do svého původního oboru a jít dělat třeba praktického lékaře,“ myslí si o nápadu ministr.

Opoziční ČSSD sice samotný návrh podporuje, nelíbí se jí ale Schwarzův nápad, aby 120 milionů ročně na vyšší odchodné platily kraje. Těm totiž vládnou právě sociální demokraté. „Na druhé straně to ale otevírá prostor, aby se udělala samostatná novela, která ošetří i způsob financování tak, aby se ta dohoda našla,“ domnívá se senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Podobně se k odchodnému pro záchranáře staví i hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík (ČSSD): „Byť se mi to na první pohled líbí a záchranáři by si to zasloužili, tak budu chtít, aby zákon tyto věci vyřešil.“

Zdravotnická reforma neprošla

Senátoři měli výhrady ke způsobu schvalování předlohy poslanci zejména kvůli velkému množství pozměňovacích návrhů. Zazněla i řada konkrétních výtek. Podle Vladimíra Drymla (ČSSD) se například ruší právo na svobodnou volbu lékaře, předloha prý také rozšiřuje prostor pro korupci. Ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nazval Dryml škůdcem českého zdravotnictví. „Nechápu, jak může s takovými zákony před nás jít,“ podotkl.

„Vymahatelnost nároku na kvalitní péči bude téměř nulová,“ komentovala návrh Alena Dernerová (Severočeši.cz). Kritika neminula ani Národní zdravotnický informačním systém, ve kterém se mají shromažďovat údaje o pacientech. Senátoři poukazovali na zásah do soukromí lidí a na možnost zneužití citlivých dat. Dryml hrozil trestním oznámením i ústavní stížností. Další výtky směřovaly vůči přeregistraci soukromých lékařů.