Policisté z Kolína měli pomáhat drogovým dealerům

Praha – Policejní inspekce navrhla obvinit tři kolínské policisty, kteří podle ní poskytovali ochranu drogovým dealerům a dávali jim informace z policejních databází. Dostávali za to prý peníze a dárky. Několikrát si také nechali část zajištěných drog. Podle ředitele středočeské policie Václava Kučery budou všichni stíhaní policisté postaveni mimo službu.

Inspekce kvůli možnému napojení na drogové podsvětí zadržela ve středu skupinu šesti policistů a čtyř dalších lidí. Stíhat nakonec začala tři příslušníky policie a jednoho civilistu. Obvinila je ze zneužití pravomoci úřední osoby, nadržování, nepřekažení trestného činu, nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, přechovávání omamné a psychotropní látky, přijetí úplatku a podplácení.

Některé místní obyvatele zatčení policistů příliš nepřekvapuje, to, že tu s drogovými dealery spolupracují, se prý tušilo. Vedení obce totiž policii na problémy s drogami dříve několikrát upozorňovalo, ale bez úspěchu. „Ve spolupráci s Policií ČR jsme začali monitorovat jedno místo, během krátké chvíle tam prodej úplně přestal a důkazní materiál se nemohl získat,“ řekl pro ČT starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS). Pro drogovou scénu na Kolínsku je navíc příznačné, že jeden z prohledávaných domů stojí hned vedle policejní služebny.

„V průběhu prověřování byla zadokumentována rozsáhlá nezákonná činnost kriminalistů, kteří poskytovali informace, ochranu a beztrestnost kriminálně závadovým osobám, čímž tyto osoby získávaly výsadní postavení na trhu s návykovými látkami,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Detektivové za to podle ní dostávali úplatky – peníze nebo různé dárky. Při domovních prohlídkách pak podle ní našla inspekce u policistů drogy, pomůcky k jejich prodeji a užívání a kradené věci.

Reportáž Ivany Šmelové a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Šéf středočeských policistů Kučera řekl, že všichni tři stíhaní policisté budou co nejdříve postaveni mimo službu. „Je to otázka hodin. Tipoval bych to na páteční dopoledne,“ uvedl. Vedení policie podle něj čeká jen na to, až mu inspekce doručí písemné materiály.