Ve vazbě jsou všichni tři nově obvinění v kauze Toflova gangu

Ostrava/Brno – Ostravský okresní soud dnes rozhodl o vazbě pro tři nově stíhané v kauze brněnského policejního gangu, kterému se také říká Toflův. V kauze je již stíháno celkem devět mužů, většinou bývalých brněnských policistů, podezřelých z 30 případů vydírání podnikatelů.

Mluvčí soudu Alexandr Dadam uvedl, že soudce u dvou mužů rozhodl o vazbě kvůli riziku, že by mohli prchnout, skrývat se nebo se snažit vyhnout stíhání či trestu a také by na svobodě mohli působit na zatím nevyslechnuté svědky. U třetího z obviněných byla důvodem vazby pouze koluze, tedy možnost ovlivňování svědků. Všichni tři jsou obviněni z účasti v organizované zločinecké skupině, vydírání, zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. „V případě odsouzení jim hrozí 5 až 12 let vězení,“ řekl Dadam. Šestice mužů, která byla v kauze obviněna již před časem, je nyní také ve vazbě.

Dadam uvedl, že každý z nově stíhaných bude ve vazbě v jiné moravské věznici: jeden v Ostravě, druhý v Olomouci a třetí v Brně. Trojici tvoří podle dostupných informací bývalý pracovník brněnské hospodářské kriminálky Milan Vítek, dále advokát Oldřich Ševčík a také Lubomír Mokrý, bratr někdejšího předsedy Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Pavla Mokrého. Bratr někdejšího fotbalového funkcionáře pracoval v minulosti na brněnské policejní inspekci.

Celkové škody, které měl Toflův gang způsobit, nebyly zatím upřesněny a sečteny. „Obecně lze říci, že v některých případech skupina žádala úplatky v řádu desetitisíců, v jiných statisíců a v dalších milionů. Někdy začínala u nižších částek a pak své požadavky stupňovala,“ uvedl ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Zdůraznil, že gang většinou požadované vysoké částky v řádech milionů nedostal.

Každý případ je podle ředitele specifický. Vydírání a vymáhání úplatků mělo v jednotlivých kauzách zcela jiný průběh, pachatelé volili rozdílné přístupy a žádali jiné částky. Zda vyšetřování případu Toflova gangu skončí na počtu devíti obviněných, k tomu se Šereda nevyjádřil. Zdůraznil, že vyšetřování pokračuje, vyhodnocují se podklady.